UEFA: Probleme economice pentru fotbalul european

Secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, a avertizat că cinci societăţi sunt susceptibile de a fi încălcat noile reglementări financiare în cazul în care pierderile lor vor fi excesive.
(PATRIK STOLLARZ / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
21.09.2013

Secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, a avertizat că cinci societăţi sunt susceptibile de a fi încălcat noile reglementări financiare în cazul în care pierderile lor vor fi excesive.

Fotbalul european a ajuns la limita posibilităţilor sale financiare: alarma o dă de Gianni Infantino, secretarul general al UEFA (Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal). Potrivit spuselor sale, cel puţin cinci cluburi protagoniste ale competiţiilor continentale din acest an sunt susceptibile de a fi încălcat noile reguli economice recent introduse de către organul de conducere al sportului cu privire la Europa. Păcat că directorul elveţian nu a făcut public niciun nume.

Ştim doar că societăţile implicate vor încălca regulamentul în cazul în care pierderile din ultimele două sezoane vor fi mai mult de 45 de milioane de euro. Nerespectarea duce la sancţiuni grave, chiar excluderea din competiţiile UEFA. Potrivit declaraţiilor făcute de Infantino, există 40 de cluburi cele care ar putea ajunge la limitele impuse datorită pierderilor financiare. Vin în minte două echipe în acest caz: Paris Saint - Germain şi Manchester City.

Ambele companii sunt gestionate şi finanţate generos de familii arabe bogate: nu este o coincidenţă faptul că francezilor şi englezilor le-au fost aduse acuzaţii grave din cauza cheltuielilor suplimentare pe salarii şi transferuri, pe fondul unei sponsorizări semnificative a proprietarilor (de exemplu, echipa pariziană poate conta pe Qatar Tourism Authority şi un contract de 150 de milioane de euro pe an).

Alte motive de îngrijorare sunt cele referitoare la finanţele din fotbalul rus. Zenit Sankt Petersburg are ca sponsor principal gigantul petrolier Gazprom, în timp ce atenţia a fost atrasă investiţiilor făcute de Suleiman Kerimov, un miliardar din Daghestan, în Anzhi Makhachkala (450 milioane de dolari). Cele 100 de milioane de euro cheltuite de Real Madrid pentru galezul Gareth Bale nu pot trece, de asemenea, neobservate.

Obiectivul de la UEFA, cu toate acestea, nu este să aducă la faliment companiile, ci să le îmbunătăţească finanţele şi să facă fotbalul european mai durabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor