Program pentru combaterea meciurilor trucate
Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), Federaţia Română de Fotbal şi Patronatul de Pariuri din România au organizat luni un seminar dedicat programului "Don't fix it", pentru combaterea meciurilor aranjate, în vederea obţinerii de câştiguri ilicite din jocurile de pariuri.
Evenimentul a avut loc la Casa Fotbalului, sediul Federaţiei Române de Fotbal.
Mircea Sandu, preşedintele FRF, s-a arătat deranjat de numărul mic de participanţi la această reuniune, pe care o consideră foarte importantă pentru sportul românesc: "Sunt deranjat de numărul mic al participanţilor, într-o reuniune foarte importantă pentru sportul românesc. Este esenţial ca sportivii, conducătorii de cluburi, precum şi reprezentanţii arbitrilor să nu participe la pariuri. Nu vorbesc acum numai despre fotbal, ci despre sport în general".
Carmen Tocală, secretar de stat în Ministrului Tineretului şi Sportului, a spus: "Trebuie respectat un cod de conduită şi în acest domeniu. România trebuie să fie în afara tuturor suspiciunilor. Este un domeniu care se referă nu numai la jocurile de fotbal. Sigur, fotbalul a devenit o industrie, dar valoarea umană este cea mai importantă".
Dumitru Costin, preşedintele AFAN, a menţionat că se va constitui un comitet mixt de lucru şi că proiectul va fi promovat în rândul jucătorilor şi cluburilor.
Au mai avut intervenţii Ioan Hurdubaie, ofiţer de integritate în FRF, Marius Pantea, director general al Oficiului Naţional pentru Jocurile de Noroc, Alexandru Debrezeni, director general al Patronatul de Pariuri din România, arbitrul Alexandru Tudor, Ionuţ Badea, antrenorul echipei Oţelul Galaţi, etc.
Proiectul "Don't fix it" reprezintă o iniţiativă comună a FIFPro (sindicatul mondial al fotbaliştilor), a UEFA (forul de conducere al fotbalului european) şi a Comisiei Europene, obiectivul principal al acestui proiect fiind acela de a preveni, de a combate şi de a informa cu privire la flagelul reprezentat de trucarea meciurilor de fotbal, cu scopul obţinerii de câştiguri ilicite din jocurile de pariuri sportive.
În zilele de 5 şi 6 iunie 2013, la Budapesta s-au desfăşurat lucrările conferinţei transnaţionale "Don't fix it", în fapt un seminar al cărui obiectiv a fost acela de a prezenta atât proiectul, cât şi activităţile care vor fi desfăşurate în ţările implicate. Au luat parte 54 de reprezentanţi ai federaţiilor naţionale de fotbal, fotbalişti, arbitri şi antrenori din cele nouă ţări în care va fi implementat proiectul, respectiv: România, Finlanda, Grecia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Scoţia, Slovenia şi Ungaria. Ţara noastră a fost reprezentată la Budapesta de Emilian Hulubei (prim vicepreşedinte al AFAN), Alexandru Tudor (arbitru), Ionuţ Badea (antrenor) şi Costin Negraru (jurnalist).
În perioada octombrie - noiembrie 2013, programul va fi mediatizat în rândul sportivilor, iar în anul viitor în liceele cu profil sportiv şi la echipele de juniori.