UE susţine dezvoltarea producătorilor agricoli din Republica Moldova
Comisia Europeană va propune dublarea cotelor de export al merelor, prunelor, strugurilor şi roşiilor din Republica Moldova pe piaţa europeană şi va aloca 64 mln de euro până la sfârşitul lunii iulie pentru implementarea proiectelor de agricultură şi dezvoltare rurală, transmite Moldpres cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.
Anunţul a fost făcut ieri în cadrul întrevederii comune a Preşedintelui Parlamentului Igor Corman cu Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş şi Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.
Preşedintele Parlamentului a apreciat faptul că domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale reprezintă unul din cele trei priorităţi de asistenţă acordată de UE Republicii Moldova pentru perioada imediat următoare. Igor Corman a menţionat că lansarea cât mai curînd a programului ENPARD în ţara noastră îi va încuraja pe producătorii agricoli moldoveni, oferindu-le noi posibilităţi de dezvoltare prin accesarea fondurilor europene.
Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dacian Cioloş a menţionat că Acordul de Asociere este favorabil producătorilor moldoveni. Oficialul s-a referit la oportunităţile oferite sectorului agroalimentar din Republica Moldova pe piaţa europeană, precum şi la investiţiile de care vor putea beneficia agricultorii, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Acordului de Asociere.
Şeful Legislativului a exprimat gratitudine Comisarului European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, pentru sprijinul acordat ţării noastre în liberalizarea regimului de vize.
”După liberalizarea regimului de vize, un eveniment important şi aşteptat de cetăţenii moldoveni, următorul pas este semnarea Acordului de Asociere pe 27 iunie. Avem ferma determinare pentru ratificarea Acordului în actualul mandat al Parlamentului”, a precizat Igor Corman.
În context, Preşedintele Parlamentului s-a referit la pachetul de legi adoptate în vederea ajustării legislaţiei naţionale la standardele UE, în special reforma în justiţie şi lupta cu corupţia, precizând importanţa aplicării acestor legi.
Comisarul European pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom a declarat că Republica Moldova va beneficia de sprijin din partea Comisiei Europene în campania lansată de autorităţi pentru informarea cetăţenilor despre beneficiile economice şi sociale ale Acordului de Asociere, inclusiv a celui cu privire la crearea zonei de liber schimb cu UE.
Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat contextul regional şi activitatea Grupului de lucru pentru examinarea problemelor ce ţin de executarea prevederilor constituţionale referitoare la statutul unităţii teritoriale autonome Găgăuzia.
La întrevedere au mai participat deputaţii Ana Guţu, preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană, Alexandru Stoianoglo, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Gheorghe Popa, preşedintele Comisiei agricultură şi industrie alimentară.