UE şi SUA continuă presiunile asupra Ucrainei în legătură cu cazul Timoşenko

Presiunea Occidentului asupra Ucrainei pentru eliberarea fostului prim-ministru Iulia Timoşenko creşte. După săptămâni în care guvernele europene au îndemnat la boicotarea viitorului campionat european de fotbal din Ucraina, Washingtonul şi-a repetat luni cererea pentru reabilitarea lui Timoşenko.
Liderul opoziţiei Iulia Timoşenko arată o vânătaie de pe antebraţ despre care ea afirmă că este urmarea unui abuz al gardienilor de la penitenciarul pentru femei, Kachanivska, Harkov, Ucraina. (AFP Photo / Ukrayinska Pravda)
Christian Watjen
16.05.2012

Presiunea Occidentului asupra Ucrainei pentru eliberarea fostului prim-ministru Iulia Timoşenko creşte. După săptămâni în care guvernele europene au îndemnat la boicotarea viitorului campionat european de fotbal din Ucraina, Washingtonul şi-a repetat luni cererea pentru reabilitarea lui Timoşenko.

"Guvernul Statelor Unite continuă să facă apel pentru eliberarea doamnei Timoşenko, a altor membri din fostul său guvern, precum şi restaurarea drepturilor lor civile şi politice", a afirmat Ambasada SUA într-o declaraţie, după ce ambasadorul de la Kiev s-a întâlnit cu Timoşenko.

La o întâlnire de luni, miniştrii de externe ai Uniunii Europene nu s-au putut pune de acord dacă să boicoteze împreună viitorul campionat european de fotbal, pe care Ucraina îl va găzdui împreună cu Polonia, luna viitoare.

În ultimele săptămâni, mai multe guverne europene şi Comisia Europeană, organismul administrativ al UE, au declarat unilateral că nu vor participa la competiţie.

Oricum, la reuniunea UE s-a decis într-un gest de protest să se amâne semnarea Acordului de asociere şi comerţ între Uniunea Europeană şi Ucraina.

Într-o declaraţie făcută luni, şeful UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a relatat că UE doreşte să semneze acordul "dar Ucraina trebuie să demonstreze că trăieşte în spiritul acestei asocieri politice".

Acest acord oferă Ucrainei o integrare economică şi politică mai strânsă cu UE, fiind un pas spre statutul de membru deplin, dar aceasta depinde de adoptarea de către Ucraina a standardelor democratice şi legale în conformitate cu restul Europei. În plus faţă de cazul Timoşenko, Ashton a declarat că un test major pentru preşedintele Viktor Ianukovici vor fi viitoarele alegeri parlamentare din octombrie, în care ar putea fi învins.

Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a spus prim-ministrului Ucrainei: "Rămâi acasă!" şi să nu vină la Bruxelles pentru reuniunea privind Consiliul de Cooperare UE-Ucraina. "Este un semnal clar din partea noastră că Ucraina trebuie să se schimbe în interior. Ucraina a fost un model al democraţiei în 2004 şi trebuie să redevină ce a fost", a declarat el într-un interviu acordat Euronews, cu Alex Taylor, pe 9 mai.

După ce a primit un număr tot mai mare de anulări în semn de protest din partea şefilor de stat, conduşi de preşedintele german Joachim Gauck, Ianukovici a trebuit să anuleze săptămâna trecută o întâlnire informală a liderilor est- şi central-europeni, într-o acţiune jenantă.

Săptămâna trecută, Timoşenko şi-a întrerupt greva foamei după 20 de zile, pe care a început-o în semn de protest faţă de tratamentul la care este supusă în închisoare, în special din cauza unor bătăi aplicate de către gardieni.

Timoşenko are nevoie de îngrijire medicală după ce a suferit dureri de spate, luni de zile. După ce autorităţile au refuzat să o lase să călătorească în străinătate pentru tratament, ea a fost de acord să fie tratată de un medic german într-un spital din apropiere şi să îşi încheie greva, printr-un compromis.

Luni de zile, liderii europeni au criticat detenţia lui Timoşenko, după ce a fost condamnată în octombrie anul trecut la şapte ani de închisoare. Ea a fost acuzată de abuz de putere într-o afacere legată de gaz, pe care a semnat-o cu Rusia în timpul mandatului său ca prim-ministru şi despre care s-a spus că ar fi dezavantajat Ucraina.

Multe guverne şi grupuri pentru drepturile omului îl acuză pe preşedintele Ianukovici că se foloseşte de proces ca de o armă politică, pentru a scăpa de adversarul său principal.

Ianukovici şi guvernul său au reacţionat furios la acuzaţii şi au descris răspunsul guvernelor occidentale ca pe o revigorare a tacticii războiului rece.

Timoşenko a fost o figură-cheie în timpul Revoluţiei Portocalii pro-Europa din 2004, care a adus la demiterea lui Ianukovici după ce a fraudat alegerile prezidenţiale. Şase ani mai târziu, Ianukovici – un susţinător al Rusiei - a revenit la putere. De atunci, relaţiile cu Europa s-au înrăutăţit pe fondul acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului, de corupţie în creştere şi de abuz de putere.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor