UE şi Republica Moldova caută o soluţie de compromis pentru acordul cu Rusia privind gazele

. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.09.2012

Chişinăul caută împreună cu experţii de la Bruxelles o soluţie de compromis pentru acordul cu Rusia privind livrarea gazelor, a declarat, la Bruxelles, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, care a adăugat că propunerea va fi prezentată partenerilor ruşi până la sfârşitul lunii.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a afirmat, răspunzând unei întrebări, că la negocierile care au avut loc la Moscova în urmă cu aproape două săptămâni, niciun oficial rus nu a prezentat explicit reprezentanţilor Chişinăului condiţia ca R. Moldova să denunţe acordul energetic cu UE pentru a primi gaze mai ieftine. ”A fost mai degrabă un mesaj indirect, că, dacă R. Moldova va dori să obţină un preţ mai bun la gaze, ar trebui să se gândească la denunţarea tratatului energetic cu UE”, a precizat Lupu.

El a dat asigurări că la Chişinău există o poziţie consolidată pe această temă în cadrul Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei, iar R. Moldova nu va denunţa acordul energetic cu Uniunea Europeană. ”În cadrul acestui acord, avem o anumită flexibilitate şi căutăm cu experţii de la Bruxelles o soluţie de compromis care ar trebui să fie prezentată partenerilor europeni până la sfârşitul acestei luni”, a menţionat preşedintele Parlamentului de la Chişinău.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat, la 12 septembrie, într-o conferinţă de presă, că Moscova ar putea accepta reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale către Republica Moldova doar cu condiţia ca Guvernul de la Chişinău să renunţe oficial la pachetele energetice ale Uniunii Europene.

Declaraţia oficialului rus a fost făcută în condiţiile în care premierul Vlad Filat se afla la Moscova, într-o vizită oficială unde a avut întrevederi cu premierul Dmitri Medvedev şi cu preşedintele Vladimir Putin.

După aderarea la Comunitatea Energetică Europeană, în martie 2010, Chişinăul s-a angajat să implementeze, până la 1 ianuarie 2015, al treilea pachet energetic, care prevede asigurarea ”independenţei operatorilor sistemelor de transport (de gaze şi electricitate) faţă de controlul unor producători de energie”.

Acordul privind livrarea de gaz din Federaţia Rusă în R. Moldova expiră la sfârşitul acestui an, după ce a fost prelungit în decembrie 2011.

În prezent, R. Moldova plăteşte aproximativ 400 dolari pe mia de metri cubi de gaz, preţ despre care Vlad Filat a declarat că e prea mare pentru Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor