UE doreşte să impună o taxă pentru distribuirea de linkuri pe Internet

Utilizatorii de Internet europeni s-ar putea să nu aprecieze faptul că UE încearcă să impoziteze distribuirea de linkuri. Unii analişti consideră că este o taxă ridicolă care va afecta distribuirea informaţiei.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
17.06.2016

Uniunea Europeană este pusă din nou la zid pentru planurile sale de a crea aşa numita “snippet tax” sau “taxa fragmentară”, care este numită mai oficial “drepturi conexe” şi care se referă de fapt doar la crearea unui impozit pe Google.

Conceptul de bază este acela că unele ziare cu vechime sunt atât de leneşe încât au eşuat să se adapteze Internetului şi doresc să învinuiască Google pentru propriile lor eşecuri. Astfel, aceste ziare doresc să taxeze orice agregator de ştiri (de exemplu Google) care face trimitere către articolele lor cu un fragment de text şi care nu plăteşte pentru privilegiul de a trimite trafic acelor editori.

După cum se ştie, Germania a depus multe eforturi în acest sens de ani de zile, şi Austria explorează de asemenea posibilitatea. Dar probabil acţiunea care a captat cea mai mare atenţie a fost cea a Spaniei, care nu numai că a inclus o taxă fragmentară dar a şi făcut-o obligatorie. Adică, chiar dacă ai dori ca Google News să includă un link către tine, gratuit, nu ai putea să obţii acest lucru. Ca răspuns, Google a închis Google News în Spania. Un studiu a arătat că această lege a produs de fapt multe pagube editorilor spanioli, dar, în ciuda acestui lucru, UE merge mai departe cu planurile sale.

Aşa cum s-a discutat cu un an în urmă, unii membri din Comisia UE susţin în întregime crearea unei taxe fragmentare la nivel de Uniune şi, chiar dacă este o măsură ridicolă şi contraproductivă, se pare că această Comisie este pe cale să ia o decizie în această privinţă. Consultările publice asupra acestei chestiuni s-au încheiat deja.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor