UE ar putea intra în criză după ce Rusia a cerut plata în ruble pentru gazele naturale ruseşti

(STR / AFP / Getty Images)

Europa se va confrunta cu un moment de cumpănă la mijlocul lunii mai, când statele membre UE vor trebui să respingă cererile Moscovei ca plăţile pentru combustibil să fie făcute în ruble - deşi nu au o aprovizionare alternativă cu gaze, a avertizat Bruxelles-ul.

Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, a declarat luni că cererile Kremlinului trebuie respinse în ciuda riscurilor unei întreruperi a aprovizionării într-un moment în care deficitul nu poate fi compensat, informează The Guardian.

Săptămâna trecută, Gazprom a suspendat fluxul de gaze către Polonia şi Bulgaria şi a ameninţat cu sistarea aprovizionării altor state dacă acestea ar urma exemplul Varşoviei şi Sofiei, care nu plătesc combustibilul în moneda rusă.

După o reuniune a miniştrilor UE din domeniul Energiei, Simson a declarat că toţi miniştrii Energiei au acceptat că plata în ruble prin mecanismul stabilit de Rusia ar încălca sancţiunile impuse de bloc după invazia rusă în Ucraina.

Ea a adăugat că nu a auzit de nicio companie energetică europeană care să se pregătească să se conformeze Moscovei, în ciuda sugestiilor contrare din partea Gazprom şi a unor firme precum MOL din Ungaria.

"Multe companii energetice europene trebuie să facă următoarea plată către Gazprom la mijlocul lunii mai şi încearcă să înţeleagă mai bine ce ar trebui să facă şi trebuie să le oferim claritatea că plata în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autorităţile publice ruse şi un al doilea cont dedicat la banca Gazprom reprezintă o încălcare a sancţiunilor şi nu poate fi acceptată", a afirmat Simson.

În 2021, UE a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din importurile de gaze ale UE şi aproape 40% din consumul total de gaze. În ultimul an, această dependenţă a fost redusă, dar dependenţa de combustibilul fosil rusesc rămâne atât de mare încât nu există nicio alternativă care să compenseze pe deplin pierderea acestuia.

Se înţelege că următoarea dată importantă pentru plăţile pentru gaz de către companiile energetice europene este 20 mai.

Potenţialul impas vine în contextul în care UE ia în considerare introducerea treptată a unei interdicţii asupra petrolului rusesc, o măsură despre care ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat luni că ar duce la o lovitură economică majoră şi la creşterea preţurilor pentru consumatori.

Habeck a menţionat că Germania nu se opune unei astfel de interdicţii, dar a avertizat că europenii trebuie să fie pregătiţi pentru consecinţe şi că unele ţări vor fi afectate mai mult decât altele.

"Ne vom face rău nouă înşine, acest lucru este clar. Este de neconceput că sancţiunile nu vor avea consecinţe asupra economiei noastre şi asupra preţurilor din ţările noastre. Noi, ca europeni, suntem pregătiţi să suportăm [presiunea economică] pentru a ajuta Ucraina. Dar este imposibil ca acest lucru să nu aibă un cost pentru noi", a spus acesta.

Conform proiectului celei de-a şasea runde de sancţiuni care urmează să fie discutat miercuri de ambasadorii UE, ar urma să fie promulgată o interdicţie privind importul de petrol rusesc până la sfârşitul anului, deşi Ungaria a declarat că ar putea bloca propunerea dacă nu se reuşeşte să se găsească alternative.

Anna Moskwa, ministrul polonez pentru Climă şi Mediu, a declarat că Varşovia, care a investit masiv în terminale de gaz natural lichefiat, ar fi pregătită să ajute orice ţară din UE care are nevoie de alternative la combustibilii fosili din Rusia.

"Vom solicita sancţiuni imediate pentru petrolul şi gazele ruseşti. Acesta este următorul pas, urgent şi absolut. Avem deja cărbune. Acum este timpul pentru petrol, iar [al doilea] pas este pentru gaze. Cea mai bună opţiune este să le luăm pe toate împreună", a declarat Anna Moskwa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie