UE a suspendat fonduri de un miliard de euro destinate României, pe fondul suspiciunilor de corupţie

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat joi, în cursul unei întâlniri cu jurnalişti străini, că Uniunea Europeană a suspendat fonduri de un miliard de euro destinate unor proiecte din România, pe fondul suspiciunilor de corupţie şi privind alte nereguli, relatează Mediafax.

Potrivit site-ului agenţiei Associated Press, premierul a afirmat că există o "problemă uriaşă" privind plângerile vizând finanţările europene şi a susţinut că acestea sunt investigate automat de Oficiul european pentru combaterea fraudelor (OLAF).

"Dacă apar suspiciuni privind vreun caz, acesta este blocat şi nu mai putem solicita bani din partea Uniunii Europene", a declarat Ponta, precizând că suspiciunile se referă la proiecte în domeniul resurselor umane, alimentării cu apă şi unor finanţări de 400 de milioane de euro pentru extinderea reţelei de metrou. Premierul a mai declarat că, dacă nu se va lua o decizie privind aceste cazuri până la 31 decembrie 2015, proiectele vor fi finanţate din bugetul de stat.

De altfel, Guvernul a modificat deja, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care permite vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite României la nivelul Uniunii Europene, în vederea finanţării lucrărilor la magistrala 6 de metrou, care va face legătura cu aeroportul Henri Coandă, arată paginaeuropeana.ro

Potrivit unui comunicat al Guvernului, sume din vânzarea certificatelor vor fi alocate şi pentru lucrările la magistrala spre Străuleşti. Astfel, pentru proiectul „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni” se alocă 38,525 milioane de lei, iar pentru linia către Străuleşti se alocă 150 milioane de lei.

Proiectul “Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni” este o cerinţă impusă de UEFA României, în vederea găzduirii unor partide de la Campionatul European de Fotbal 2020. În ceea ce priveşte lucrările la linia de metrou către Străuleşti, acestea nu mai primiseră finanţare pentru anul 2015, motiv pentru pentru care au fost oprite, a mai precizat Guvernul.

Reamintim în context că, recent, într-o postare pe Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu atrăgea atenţia că România este pe cale să piardă miliarde bune de euro la finele lui 2015:

"O ţară veselă? Bănicioiu aleargă să scoată plasticul pentru spitale din bancomatele băncilor şi dă cu pumnii în calculatoarele blocate ale CNAS. Teodorovici se chinuie să-şi imagineze cum îi duce lui Lăzăroiu o pizza acasă cu taxarea ciubucului la scara blocului. Ponta încearcă să vîndă alifie prin ţările arabe şi pare decis să scape şi de grija Aeroportului Otopeni, tocmai extins şi modernizat, uitînd că la ăştia cînd ceri şpagă ţi se taie mâna.

În înţelepciunea sa, Iohannis mai pune la Cotroceni de o tacla fără rezultate pentru votul prin corespondenţă pentru diaspora. Inteligenţilor, la 31.12.2015, România va pierde cam 7 miliarde de euro din fondurile europene. Nu vă puteţi aduna să vedeţi ce se mai poate salva din aceşti bani?", scria Traian Băsescu, în urmă cu două zile pe contul său de socializare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne