Ucraina: Navalnîi acuză Rusia de maskirovka şi SUA de naivitate
alte articole
Cel mai cunoscut opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a cerut guvernelor occidentale să ignore condiţiile impuse de Moscova drept garanţii de securitate şi să nu „cadă în capcana” de a încerca să prevină o posibilă invazie a Ucrainei prin negocieri.
Washington-ul şi aliaţii săi şi-au exprimat îngrijorarea din ce în ce mai serioasă că Rusia intenţionează să atace Ucraina cu cei 100.000 de soldaţi pe care i-a comasat lângă graniţa cu Ucraina.
Aliaţii occidentali au respins cererile cheie ale Moscovei ca NATO să blocheze aderarea Ucrainei şi să-şi reducă trupele şi rachetele din Europa de Est.
Navalnîi, într-o serie de scrisori publicate miercuri în revista Time, a acuzat Occidentul că „a căzut în capcanele şcolăreşti întinse de Putin”.
„În loc să ignore această prostie, SUA acceptă agenda lui Putin şi se chinuie să organizeze unele întâlniri”, a scris Navalnîi.
„Tocmai de asta are nevoie Putin, deoarece opusul presupune ceva de genul 'Dacă nu atacaţi Ucraina, atunci nu vom impune sancţiuni'”, a adăugat el.
Navalnîi şi susţinătorii săi au făcut lobby cerând sancţiuni occidentale împotriva personajelor cheie apropiate de Putin şi vinovate de arestarea opozantului Kremlinului în ianuarie 2021.
Senatorii americani au introdus în dezbatere, săptămâna trecută, un proiect care prevede sancţiuni împotriva oficialilor la nivel înalt, inclusiv Vladimir Putin, care să fie aplicate în cazul în care Rusia ar invada Ucraina.
Navalnîi a susţinut că asocierea eventualelor represalii economice occidentale de o invazie rusă a Ucrainei face parte din programul de „fraudă şi înşelăciune” ql lui Vladimir Putin pentru a evita să fie impuse sancţiuni.
„Aceste 'mişcări în două sensuri' sunt elementare şi evidente, dar mă lasă fără aer când văd cum Putin înşeală instituţiile americane din nou şi din nou”, a declarat el.
„Combinaţia este completă: Putin nu trebuie să se teamă de sancţiunile aproape adoptate împotriva prietenilor săi”, a adăugat Navalnîi, acuzând administraţia Biden că i-a oferit preşedintelui rus un „morcov” în schimbul retragerii în Ucraina.
Liderii occidentali au avertizat de luni de zile că acumularea de trupe a Rusiei în apropierea Ucrainei ar putea indica planuri de invadare a vecinului său vestic, lucru pe care oficialii ruşi l-au negat în mod repetat.
Rusia a purtat săptămâna trecută o serie de discuţii în mare parte inutile şi moarte în faşă, cu SUA, NATO şi principalul organism de securitate al Europei, OSCE, pentru a stoarce acceptarea condiţiilor sale de la aliaţii occidentali.
În speranţa de a reduce tensiunile, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vizitat în această săptămână Ucraina şi aliaţii europeni la Berlin, urmate de discuţii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vineri, la Geneva.