Ucraina: Decretele prin care Rusia recunoaşte independenţa Doneţk şi Lugansk sunt identice cu cele privind Abhazia şi Osetia de Sud, din 2008
alte articole
Decretele prin care Rusia a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei ar fi identice cu cele prin care Moscova a recunoscut şi alte state fictive similare, smulse de la ţări suverane, precum Osetia de Sud şi Abhazia, în 2008, a transmis ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţa.
Diplomatul ucrainean a arătat copii ale acestor decrete, care demonstrează că documentele din 2022 şi cele din 2008 sunt identice.
„Kremlinul copiază literalmente decretele cu privire la [regiunile din, n.r.] Georgia din 2008. Niciun fel de creativitate. Cuvânt cu cuvânt, copy-paste. Aparatul xerox de la Kremlin funcţionează foarte bine”, a declarat Kisliţa.
În 2008, Rusia a declanşat un conflict armat cu Georgia, iniţial eliberând paşapoarte ruseşti în regim de urgenţă, în Osetia de Sud-regiune care aparţinea Georgiei. În august, au început bombardamente la graniţă, cu artilerie grea, apoi, profitând de situaţia instabilă, Rusia a invadat teritoriul georgian ajungând chiar la 16 km de capitala Tbilisi.
Mai târziu, Rusia a recunoscut „independenţa” Osetiei de Sud şi a Abhaziei, o altă regiune controlată de miliţii separatiste sprijinite de Rusia.
Ieri, 21 februarie, Vladimir Putin a anunţat recunoaşterea „independenţei” teritoriilor aflate sub controlul separatiştilor proruşi din Lugansk şi Doneţk şi a semnat două decrete în acest sens, în prezenţa liderilor celor două autoproclamate „republici populare” - Leonid Pasecinik şi Denis Puşilin.
Cele două documente ordonă intrarea trupelor ruse pe „teritoriile ocupate temporar” pentru a asigura „menţinerea păcii”.
La fel ca în cazul Osetiei de Sud şi Abhaziei, Rusia are în vedere instalarea de baze militare în Doneţk şi Lugansk, rezultă din documentele semnate de Putin şi liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei.
Conform textului documentelor, "părţile semnatare" pot utiliza reciproc infrastructura militară şi bazele militare de pe teritoriul lor şi prevăd protejarea comună a graniţelor Donbasului. Un proiect de lege în acest sens a fost trimis preşedintelui Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.
Vladimir Putin a trimis spre ratificare în Duma de Stat aşa-numitele „tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Rusia şi „republicile populare” Doneţk şi Lugansk. Preşedintele Dumei a înaintat documentele spre avizare comisiilor de profil ale Camerei inferioare ruse.
După cum rezultă din textul documentului, acordurile Rusiei cu DNR şi LNR privind asistenţa reciprocă vor fi încheiate pe o perioadă de zece ani. Dar „valabilitatea lor va fi prelungită automat la fiecare cinci ani dacă niciuna dintre părţi nu îşi declară prin notificare scrisă dorinţa de a rezilia” acordul „cu cel puţin şase luni înainte de expirare”.
Potrivit proiectelor de acorduri, fiecare dintre părţi îi va acorda celeilalte dreptul de a construi şi utiliza de către forţele sale armate baze şi instalaţii militare pe teritoriul său. Totodată, protecţia „graniţelor” Doneţk şi Lugansk „se va realiza prin eforturi comune” ale părţilor, în acest scop urmând să fie încheiat un „acord separat”.