Ucraina - cel mai mare centru agricol al Chinei? Kievul susţine că e vorba doar de un proiect de irigare

Pamant arabil
Pamant arabil (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Epoch Times România
24.09.2013

Ucraina ar putea deveni cel mai mare centru agricol al Chinei din afara ţării. Potrivit mai multor publicaţii, Beijingul ar intenţiona să ia în arendă pe termen lung circa trei milioane de hectare de teren agricol în Ucraina - adică a zecea parte din toate terenurile destinate agriculturii din această ţară. Cu toate acestea, oficiali de la Kiev au declarat luni că nu ştiu nimic despre o astfel de afacere, a relatat postul rus de televiziune Vesti-24.

Conform relatării, China intenţionează să ia în arendă pentru jumătate de secol a zecea parte din terenurile agricole ucrainene. Primele 100.000 de hectare de pământ ar urma să treacă sub control chinezesc chiar în perioada următoare. Conform versiunii chineze a publicaţiei The Global Times, un acord în acest sens ar fi fost deja semnat între un holding agricol din Ucraina şi Xinjiang Production and Construction Corps. Surprinzător, după cum au relatat luni online mai multe publicaţii ucrainene, oficialii ucraineni nu ştiu nimic despre această afacere.

'Eu nu dispun de astfel de informaţii, din păcate. Ştiu că societăţile chineze manifestă uneori interes', a declarat preşedintele Asociaţiei de cooperare Ucraina-China, Igor Litvin, în contextul în care presa scrie că Beijingul şi-a făcut deja planuri precise în această privinţă.

Partea chineză intenţionează să se ocupe cu agricultura şi cu creşterea animalelor în Ucraina. În total, suprafaţa terenurilor pe care China ar avea de gând să le ia în arendă ajunge la trei milioane de hectare în Dnepropetrovsk, Herson şi Crimeea.

'China are multă experienţă în domeniul agriculturii, iar Ucraina este o ţară bogată în resurse şi dispusă să coopereze cu partea chineză. Ţările noastre se completează reciproc şi există toate condiţiile pentru o colaborare fructuoasă', a declarat canalului tv menţionat Chen Youjin, prim-secretar al Ambasadei Chinei în Ucraina.

Cu toate acestea, societatea ucraineană care, după cum au informat mass-media chineze, intenţionează să transfere terenuri sub control chinez, a declarat că presa a înţeles totul greşit, indicând că nici nu dispune de o suprafaţă atât de mare de terenuri agricole, iar negocierile cu compania chineză au vizat doar proiecte de irigaţie.

Serghei Kasianov, preşedintele Consiliului director al holdingului agricol ucrainean KSG Agro, a explicat:'Nu intenţionăm nici să vindem şi nici să dăm în arendă terenuri agricole chinezilor. A fost vorba doar de un proiect de irigare prin picurare pe o suprafaţă de 3.000 de hectare în anul următor'.

De multe ori, principalul obstacol în calea unor proiecte de anvergură chineze în domeniul agricol îl constituie neconformitatea standardelor de mediu, relevă Vesti-24, care tratează cu prudenţă informaţiile apărute pe acest subiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor