CE ia în considerare crearea unui Sistem European de Gărzi de Frontieră

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Comisia Europeană (CE) analizează un plan pe termen lung ce vizează crearea unui sistem complet nou de pază a graniţelor Uniunii Europene, care să dispună de un centru de comandă şi control independent, relatează EUObserver.

În timp ce detaliile sunt insuficiente, o sursă UE a declarat că înfiinţarea unei astfel de agenţii supranaţionale cu atribuţii suplimentare faţă de actuala agenţie UE de frontieră (Frontex) ar dura aproximativ 20 de ani.

“Vorbim despre anul 2030 sau 2035, aşadar este un proiect de dezvoltare pe termen lung”, a declarat sursa.

Un studiu de fezabilitate finanţat de CE a fost finalizat în cursul verii şi a propus o abordare în trei faze pentru crearea aşa numitului Sistem European de Gărzi de Frontieră.

Fiecare fază succesivă este un pas înainte pentru centralizarea controlului şi supravegherea graniţelor UE de către o agenţie administrată de personal UE, care este independent de autorităţile naţionale respective.

Prima fază impune o interacţiune mai mare între statele membre şi Uniunea Europeană în domeniul cooperării şi al luării deciziilor în ceea ce priveşte controlarea graniţelor.

Faza a doua pune accentul pe transferul procesului decizional la nivel de Uniune. În această etapă va fi prezentată o structură europeană intermediară de pază a frontierelor.

Faza finală este cea mai complexă.

Cunoscută şi sub numele de “etapa integrării depline în UE”, această fază constă în crearea unei agenţii complet noi – Comitetul pentru Administrarea Frontierelor Schengen (CSBM).

Noul organism va fi compus din gărzi de frontieră care operează pe baza unei structuri de comandă la nivel de Uniune.

Studiul susţine că toate gărzile de frontieră, care anterior acţionau sub comanda şi controlul autorităţilor naţionale, vor face acum parte din Corpului European al Gărzilor de Frontieră (EBC).

Agenţia Europeană de Frontieră (Frontex), pe baza acestui model final, ar avea ca sarcină primară să desfăşoare colectarea de informaţii şi să gestioneze resursele precum personalul şi echipamentele.

“Frontex va colecta informaţii relevante pentru analize strategice cu ajutorul unor echipamente specifice şi prin intermediul activităţilor zilnice de controlare a frontierelor – aceste operaţiuni fiind desfăşurate de EBC”, conform studiului.

Noua structură va fi complet diferită de Frontex, care în prezent trebuie să ceară statelor membre gărzi de frontieră şi echipamente.

Noţiunea nu este nouă şi a fost discutată cu alte ocazii anterioare.

Statele membre UE, în timpul unei întâlniri a Consiliului European în luna iunie, au susţinut ideea creării unui sistem de protecţie a frontierelor la nivelul Uniunii pentru a îmbunătăţi controalele şi supravegherea.

Ideea a ieşit din nou la suprafaţă la începutul acestei săptămâni când Comisarul UE pentru Emigrare, Dimitris Avramopoulos, a discutat despre crearea unui Sistem European de Gărzi de Frontieră (SEGF) în cadrul unui discurs susţinut la Forumul pentru Securitatea Europeană pe anul 2014.

Implicaţiile depline ale studiului şi viitorul acestui sistem sunt temporar în aşteptare până când va fi finalizată o evaluare în desfăşurare asupra Frontex.

“Rezultatul acestei evaluări, ca şi rezultatele studiului de fezabilitate privind crearea SEGF, ambele desfăşurate în numele Comisiei, vor fi supuse ulterior unei dezbateri politice”, conform unui oficial al CE.

Evaluarea este programată a se finaliza la jumătatea anului următor.