Tutilescu: România "ar putea avea o decizie pozitivă" cu privire la aderearea în martie la Schengen
alte articole
Şeful Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marian Tutilescu, a declarat, marţi că, în opinia sa, abia în martie 2013, România "ar putea avea o decizie pozitivă" cu privire la aderearea la Spaţiul Schengen.
"Dacă lucrurile merg bine, eu tind să cred asta că lucrurile vor intra într-o stare de normalitate. Eu cred că avem toate şansele ca, după acest raport intermediar, în martie când este primul consiliu la care se poate lua o decizie pe viitoarea preşedinţie irlandeză, putem avea o decizie pozitivă. Rămâne de negociat dacă vom avea acelaşi plan al aderării în două etape sau, având în vedere că până la finele acestui an sperăm să se adopte în cadrul Consiliului Afaceri Interne noul pachet de măsuri pentru întărirea guvernanţei Spaţiului Schenghen, să avem şi o altă abordare Nu neapărat în două etape, ci într-o singură etapă, cu o singură decizie şi, de fapt, cu două termene ", a spus Marian Tutilescu.
Potrivit secretarului de stat, în acest moment ar exista "două vulnerabilităţi", respectiv poziţia Germaniei care s-ar opune până la raportul din decembrie pe MCV şi Olanda care a fost mereu reticentă faţă de aderarea României.
"În momentul de faţă, din evaluarea noastră rezultă că există două vulnerabilităţi. Şi anume, poziţia Germaniei, cel puţin din declaraţiile publice ale ministrului de Interne federal, rezultă că Germania se va opune cel puţin până la raportul intermediar din decembrie 2012 pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Există o a doua vulnerabilitate din partea Olandei. Având în vedere că în Olanda, pe data de 12 septembrie, vor avea loc alegeri anticipate şi, pe 20 septembrie va avea loc sesiunea de constituire a parlamentului, actualul guvern şi legislativ sunt destul de reticente în a elabora o poziţie clară, favorabilă. Consideră că această responsabilitate trebuie transferată noului guvern şi Parlament", a adăugat Tutilescu.
Tutilescu a adăugat că există o serie de recomandări prevăzute în raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care sunt în implementare. "Aceste sunt normale, sunt inerente unui proces aflat în evoluţie şi care cu certitudine sunt avute în vedere de instituţiile competente pentzru a fi rezolvate", a adăugat şeful Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
"Din cele 11 cerinţe din prima parte a MCV, 10 au fost îndeplinite, cea de-a 11-a ţine de activitatea, de competenţele Parlamentului. Dacă ne referim la progresele realizate pe justiţie în cadrul MCV, în ultimii cinci ani, acestea sunt semnificative şi ca atare ele sunt considerate pozitive şi ar îndeplini şi această condiţie", a mai spus Tutilescu.
Comisarul european pentru Justiţie al Comisiei Europene, Viviane Reding, a declarat, într-un interviu pentru "Le Monde", că urmăreşte cu atenţie situaţia politică din România şi a precizat că "nu ar fi surprinsă dacă statele membre vor decide să nu integreze imediat România în Schengen".
"Menţinem o supraveghere atentă (a situaţiei din România, n.red.) după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea acestui gen de puci parlamentar. Am evitat răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi Fondul Monetar Internaţional. Astfel au putut fi gestionate derivele cele mai grave datorită Mecanismului de Control şi Verificare pe care l-am creat. Sperăm că toţi actorii politici vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii", a susţinut Reding.
Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen şi întrebată fiind dacă acest proces este de actualitate, vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că nu ar fi surprinsă dacă statele membre ar decide o amânare în acest sens.
Cât despre aderarea României la spaţiul Schengen, Reding a spus că "este o decizie care aparţine statelor membre, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice" şi a precizat că "întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere".
Comisarul European pentru Justiţie a ţinut să explice că "spaţiul Schengen nu se referă doar la funcţionarea tehnică a frontierelor, aşa cum evaluează Comisia Europeană" ci "implică şi o bună funcţionare a justiţiei şi garanţii în acest sens".
"Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele membre vor decide să nu integreze imediat România în Schengen", a susţinut Viviane Reding.