Turcii votează într-un referendum privind extinderea puterilor lui Erdogan

În Turcia se desfăşoară astăzi un referendum de modificare a prevederilor constituţionale foarte contestat. Suficiente voturi “DA” ar putea să îi ofere preşedintelui turc Erdogan puteri semnificative, schimbând în mod radical sistemul politic al ţării.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.04.2017

Alegătorii turci se îndreaptă astăzi spre secţiile de votare pentru a vota în cadrul unui referendum modificarea Constituţiei care ar putea extinde în mod semnificativ puterile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7 a.m. în estul Turciei şi o oră mai târziu în vestul ţării. Secţiile de votare se vor închide la ora locală 5 p.m., iar rezultatele sunt aşteptate să apară în această seară.

Peste 55,3 milioane de turci eligibili sunt aşteptaţi să îşi exercite dreptul de vot în cele 167.140 de secţii de votare de pe cuprinsul ţării. Alegătorii din străinătate şi-au depus deja voturile la misiunile diplomatice turceşti.

Majoritatea sondajelor de opinie recente prezic că rezultatul va fi strâns, dar oferă un uşor avantaj taberei “DA”. Aproximativ 10% dintre alegători au rămas nedecişi cu o zi înaintea votului, potrivit unor sondaje.

Securitatea va fi strictă în timpul alegerilor de astăzi, iar 34.000 de poliţişti vor patrula în Istanbul. Grupul militant Statul Islamic a făcut apel la atacuri pentru a submina referendumul.

Modificare constituţională

Erdogan a cerut cetăţenilor turci să îşi depună buletinele de vot în favoarea a 18 schimbări constituţionale care vor aboli biroul premierului şi vor oferi preşedintelui puteri executive.

Pachetul de amendamente va oferi de asemenea preşedintelui autoritatea de a propune bugetul, a declara stare de urgenţă şi a emite decrete în numele ministerelor fără aprobarea parlamentului

Erdogan şi partidul său de guvernământ AKP (Justiţie şi Dezvoltare) susţin că reformele constituţionale sunt necesare pentru a eficientiza activitatea guvernului şi pentru a contracara ameninţările la adresa securităţii, având în vedere o lovitură de stat eşuată şi o serie de atacuri cu bombă fatale ce au fost revendicate de Statul Islamic.

Criticii susţin că însă amendamentele vor consolida puterea lui Erdogan.

Erdogan, care a ajuns la putere ca premier în 2003, înainte să devină preşedinte în 2014, ar putea să îşi păstreze noua sa poziţie până în 2029 dacă tabăra DA va câştiga în alegerile de duminică.

Campanie tensionată

Campania pentru referendum a divizat naţiunea şi a făcut ca relaţiile dintre Ankara şi Europa să atingă un nivel foarte scăzut.

Germania şi Olanda a interzis mai multor miniştri turci să desfăşoare mitinguri politice de susţinere a taberei DA, incidente numite de Erdogan“acte naziste”. În plus, preşedintele turc a avertizat că ţara sa ar putea reconsidera legăturile cu Uniunea Europeană după ce, ani de zile, a urmărit să adere la blocul european.

Votul pentru referendum are loc, de asemenea, în timp ce este decretată stare de urgenţă în Turcia după puciul eşuat din iulie 2016.

Mai mult, campania desfăşurată de tabăra “NU” a fost stânjenită de diverse restricţii, potrivit observatorilor, inclusiv a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor