Turcia vrea să trimită cât mai curând posibil trupe în Siria, la est de Eufrat
alte articole
Turcia este hotărâtă să îşi trimită forţele la est de râul Eufrat în nordul Siriei, cât mai curând posibil, a afirmat marţi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, la o zi după ce Ankara a trimis întăriri la graniţa turco-siriană, potrivit RFE/RL.
“Dacă Turcia afirmă că va intra în Siria, atunci aşa va fi. Plănuim să intrăm în zone situate la est de râul Eufrat, cât mai curând posibil”, a declarat Cavusoglu reporterilor.
Ankara a afirmat în această lună că va lansa o nouă operaţiune militară în regiune. Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a anunţat decizia de a retrage toţi soldaţii americani din Siria, forţând Turcia să îşi amâne campania până la finalizarea retragerii.
Trump a declarat că retragerea din Siria va fi lentă şi coordonată cu Turcia, fără să ofere un termen limită.
Turcia a susţinut că Washingtonul şi Ankara îşi coordonează mişcările pentru a se asigura că nu va exista niciun “gol de autoritate” după plecarea trupelor americane.
În 24 decembrie, mass media turcă a raportat că Ankara a trimis întăriri, inclusiv soldaţi şi camioane care transportau tancuri şi obuziere, la graniţa cu Siria.
Hürriyet Daily a raportat că desfăşurarea trupelor turceşti a început deja în weekendul trecut, când aproximativ 100 de vehicule au pătruns în regiunea Al-Bab, în nordul Siriei.
Între timp, în Siria, luptătorii sirieni din opoziţie susţinuţi de Turcia au fost detaşaţi în zonele din apropierea oraşului Manbij, controlat de kurzi, a raportat agenţia de ştiri Anadolu.
Situat în nordul Siriei, oraşul Manjib este controlat de miliţia kurdă YPG, care este susţinută de SUA, dar este considerată de Ankara grup terorist asociat cu rebelii kurzi din interiorul Turciei.
După ce Parisul a anunţat că îşi va menţine prezenţa militară în pofida retragerii trupelor americane din ţara arabă, Cavusoglu a avertizat Franţa că nu va câştiga nimic dacă va proteja forţele kurde din Siria.
“În cazul în care Franţa rămâne pentru a contribui la viitorul Siriei, atunci este minunat, dar dacă ei fac acest lucru pentru a proteja [forţele kurde], acest lucru nu va aduce nimănui beneficii”, a precizat Cavusoglu.
Miliţia kurdă YPG, sprijinită de coaliţia condusă de SUA, a capturat o mare parte a teritoriului din nordul şi estul Siriei de sub dominaţia grupului jihadist Statul Islamic.
Ei au fost şocaţi de decizia lui Trump şi acum se confruntă cu o ameninţare triplă din partea Turciei, a guvernului sirian şi a Statului Islamic.
Partenerii SUA au avertizat că o retragere americană prematură ar putea permite Statului Islamic să revină în forţă.