Turcia vrea rachete pentru a se proteja faţă de Siria
alte articole
NATO va trimite probabil rachete Patriot sol-aer în Turcia, după ce guvernul turc a solicitat astfel de rachete, ca să facă faţă efectelor negative ale războiului civil sirian din apropiere.
Guvernul turc a citat necesitatea de a-şi proteja frontiera cu Siria. În ultimele luni, mortiere trase din Siria au căzut în diferite oraşe turceşti de frontieră, lăsând cel puţin cinci oameni morţi.
Într-o declaraţie, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat că trimiterea de rachete în Turcia va fi luată "fără întârziere" în considerare de statele membre NATO.
"O astfel de desfăşurare ar spori capacităţile de apărare aeriană ale Turciei, în scopul apărării populaţiei şi teritoriului Turciei. Aceasta ar contribui la micşorarea crizei de-a lungul frontierei de sud- est a NATO", a apreciat Rasumssen.
Turcia a "subliniat că desfăşurarea va fi pur defensivă şi că nu va exista în niciun fel o zonă de interdicţie aeriană sau orice operaţiune ofensivă", în conformitate cu Rasmussen.
Şeful alianţei a spus că statele membre care au rachetele - Statele Unite ale Americii, Germania şi Olanda - vor trebui să ia o decizie privind desfăşurarea lor şi pentru ce perioadă de timp. Pe parcursul săptămânii viitoare, NATO va trimite o echipă pentru a supraveghea o zonă din Turcia pentru desfăşurarea de rachete.
Secretarul american al apărării Leon Panetta a declarat săptămâna trecută că se va gândi la modalităţi de susţinere a Turciei, din moment ce situaţia din Siria continuă să se deterioreze.
"Ne-au cerut să lucrăm cu ei pentru a vedea ce putem face pentru a le da o oarecare capacitate de apărare antirachetă", a afirmat Panetta, potrivit unui comunicat al Departamentului Apărării. "Iar noi lucrăm cu ei. Şi sperăm că vom putea oferi acest tip de asistenţă."
Preşedintele turc Abdullah Gul a sugerat că rachetele vor fi folosite pentru a descuraja un posibil atac sirian cu arme chimice.
"Este cunoscut că Siria are arme chimice şi sisteme sovietice vechi de livrare, deci, dacă va exista la un moment dat o încercare nebunească de acest fel şi dacă unele măsuri vor fi luate, planurile de urgenţă trebuie puse în aplicare, iar asta este ceea ce face NATO", a declarat Gul pentru Financial Times.
Ministerul de Externe al Siriei a afirmat în luna iulie că ţara are arme chimice şi biologice şi că le-ar putea utiliza dacă vreo putere străină intervine, afirmaţii care au atras un avertisment din partea preşedintelui american Barack Obama. Cu toate acestea, regimul sirian şi-a retras ulterior această declaraţie.
În ultimele luni, Turcia a trimis mai multe trupe în zona sa de frontieră, după ce un obuz sirian a căzut peste oraşul Akcakale, omorând o familie. Parlamentul turc a aprobat imediat după aceea un proiect de lege care ar permite guvernului să trimită soldaţi să efectueze lovituri asupra obiectivelor militare siriene.