Turcia susţine că nu poate renunţa imediat la importurile de petrol iranian

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu (Win McNamee/Getty Images)
Andrei Popescu
03.05.2019

Turcia a declarat că nu va fi capabilă să renunţe rapid la importurile de petrol iranian după ce SUA a decis să nu reînnoiască în luna mai o serie de scutiri care au permis importatorilor să cumpere petrol din Iran fără să intre sub incidenţa sancţiunilor americane.

În acelaşi timp, Ankara continuă să ceară Washingtonului să revină asupra deciziei sale, potrivit RFE/RL.

“Nu pare să fie posibilă diversificarea surselor noastre de petrol într-un termen scurt de timp”, a declarat joi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Turcia şi-a redus puternica dependenţă de petrolul iranian în ultimul an – în mod tradiţional un milion de barili pe zi – însă Ankara a precizat că rafinăriile sale nu sunt pregătite să prelucreze petrol din alte ţări.

“Trebuie să reînnoim tehnologia rafinăriilor noastre atunci când cumpărăm petrol din alte ţări. Astel, rafinăriile rămân închise pentru o perioadă de timp. Acest lucru, bineînţeles, atrage costuri”, a adăugat el.

Declaraţia a fost făcută la o zi după ce SUA a declarat cumpărătorilor internaţionali să nu mai achiziţioneze petrol iranian sau vor fi sancţionaţi.

Washingtonul a încurajat ţările să găsească surse alternative şi a presat aliaţii săi din Golful Persic – Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite – să exporte mai mult petrol pentru a acoperi potenţialele lipsuri care ar putea fi provocate de sancţiunile aplicate împotriva Teheranului şi pentru a preveni creşterea preţurilor.

Hami Aksoy, purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe, a declarat în 26 aprilie că Turcia depune eforturi pentru a convinge SUA să permită rafinăriei Tupras să continue să importe petrol din Iran.

Turcia şi China sunt singurele ţări, casre au cerut până acum să continue să importe cantităţi substanţiale de petrol iranian. Alte ţări, precum India, Japonia şi Coreea de Nord, au indicat că vor respecta cererile făcute de americani.

Luna trecută, China a precizat că se opune “jurisdicţiilor extinse implementate de Statele Unite” şi va continua o cooperare “raţională şi legală” cu Iranul.

SUA a declarat că doreşte să reducă la zero importurile de petrol iranian pentru a presa regimul de la Teheran să renunţe la activităţile sale “maligne” din regiune, inclusiv suportul pentru extremişti şi dezvoltarea armelor nucleare. Iranul a negat acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor