Turcia sub presiune să impună carantinele, Erdogan jură să apere economia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
A.P.
31.03.2020

Preşedintele Tayyip Erdogan este sub presiune din ce în ce mai mare din partea sindicatelor şi a opoziţiei pentru impunerea unei carantine în scopul încetinirii răspândirii epidemiei virusului Wuhan.

Dar preşedintele Recep Erdogan insistă asupra faptului că Turcia ar trebui „să continue învârtirea roţilor” motrice ale economiei şi oamenii să continue să lucreze.

Ankara a oprit toate zborurile internaţionale, călătoriile interne, a închis şcolile, barurile şi cafenelele, a suspendat rugăciunile în masă şi programele sportive pentru a combate epidemia.

Cu toate acestea, autorităţile nu au ordonat oamenilor să rămână acasă, deşi numărul cazurilor în Turcia a crescut brusc. Luni, acestea au ajuns la 10.827, în mai puţin de trei săptămâni de la înregistratea oficială a primului caz. Numărul morţilor a sărit la 168, generând noi cereri pentru măsuri mai stricte.

Deoarece Turcia a ieşit dintr-o recesiune declanşată de criza valutară din 2018, Erdogan îşi propune să evite periclitarea revirimentului economic prin impunerea carantinei şi a solicitat în schimb o autoizolare voluntară.

Două confederaţii sindicale au solicitat oprirea producţiei, cu excepţii pentru situaţiile de urgenţă şi au mai cerut implementarea de măsuri pentru sprijinirea lucrătorilor. "Toate lucrările ar trebui să fie oprite timp de cel puţin 15 zile, cu excepţia producţiei de bunuri şi servicii esenţiale şi de urgenţă", a declarat preşedintele TURK-IS, Ergun Atalay, într-un comunicat.

El a solicitat, de asemenea, interzicerea concedierilor pe durata pandemiei şi a spus că ar trebui acordate venituri de sprijin tuturor lucrătorilor care îşi pierd locul de muncă şi nu au venituri suficiente. Confederaţia sindicală DISK a emis o declaraţie identică.

Dar după o şedinţă a cabinetului de luni, Erdogan a declarat că este necesar să se menţină producţia pentru a susţine aprovizionarea cu bunuri de bază şi pentru a sprijini exporturile.

"Turcia este o ţară care trebuie să continue producţia şi să menţină roţile în toate condiţiile şi circumstanţele."

Luni, Erdogan a lansat, de asemenea, o campanie de colectare de donaţii de la cetăţeni pentru cei nevoiaşi, spunând că a donat şapte luni din salariu cauzei şi că eforturile a adus deja 11 milioane USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor