Turcia condamnă comentariile lui Putin despre genocidul armean

Turcia l-a criticat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin după ce acesta a făcut referiri la genocidul armean în timpul ceremoniilor de la Erevan dedicate împlinirii unui secol de la începutul masacrelor comise împotriva armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.04.2015

Turcia l-a criticat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin după ce acesta a făcut referiri la genocidul armean în timpul ceremoniilor de la Erevan dedicate împlinirii unui secol de la începutul masacrelor comise împotriva armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial.

Ministerul turc de Externe a declarat: “Noi respingem şi condamnăm calificarea evenimentelor din anul 1915 drept genocid de către preşedintele Putin, în pofida apelurilor şi avertismentelor noastre.”

“Considerăm că Rusia este probabil cea mai în măsură să ştie ce este un genocid şi ce înseamnă această dimensiune juridică”, a mai declarat ministerul, avertizând că “repetarea acestei erori de către Rusia nu va favoriza pacea şi bunăstarea în regiunea noastră”, conform Yahoo News.

La ceremonia din Erevan, Putin a făcut referiri la crimele “în masă”, dar a folosit o singură dată şi cuvântul “genocid” când a menţionat că Moscova face parte din câteva iniţiative legislative internaţionale, incluzând o convenţie împotriva genocidului.

“Astfel de declaraţii politice, care reprezintă o încălcare clară a legii, sunt considerate nule şi fără conţinut de către Turcia”, a continuat Ministerul turc de Externe.

Ministerul turc de Externe l-a dezaprobat şi pe liderul francez Francois Hollande, care a participat de asemenea la ceremonia din Erevan, în ceea ce priveşte abordarea incorectă şi părtinitoare a Franţei.

Turcia a încercat să convingă diverse ţări din lumei să nu recunoască masacrele din 1915 ca fiind un genocid. Ankara şi-a rechemat ambasadorul de la Vatican în această lună după ce Papa Francisc a folosit acest termen.

Ankara şi-a rechemat în această săptămână şi ambasadorul din Viena pentru consultări, în semn de protest după ce legiuitorii austrieci au declarat că masacrarea armenilor în timpul Primului Război Mondial este un “genocid”.

Joi, preşedintele german Joachim Gauck a atras la rândul său furia Turciei după ce, în cadrul unei slujbe religioase desfăşurate joi la Catedrala din Berlin, când a folosit cuvântul “genocid” într-un pasaj care făcea referire la posibila complicitate a Germaniei, un aliat al Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, în evenimentele care au avut loc cu un secol în urmă.

Armenii susţin că aproximativ 1,5 milioane de creştini armeni au fost măcelăriţi sistematic în estul Turciei prin ucideri în masă, strămutări forţate şi înfometare – un proces care a început în 1915 şi a durat câţiva ani, în timpul Primului Război Mondial şi a prăbuşirii Imperiului Otoman.

Ankara respinge termenul de “genocid” şi susţine că între 300.000 şi 500.000 de armeni, şi cel puţin tot atâţia turci, au murit între 1915 şi 1917. În plus, guvernul turc îi consideră pe toţi aceştia ca fiind victime ale Primului Război Mondial.

Termenul de genocid a fost definit de ONU în 1948 ca “acte comise cu intenţia de a distruge, ca un întreg sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios.”

Peste 20 de ţări, printre care Franţa şi Rusia, au recunoscut până acum masacrarea armenilor ca fiind un genocid.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor