Turcia autorizează trimiterea de trupe în Siria

Joi, Parlamentul turc a votat autorizarea trimiterii de soldaţi în Siria, dacă este necesar. Votul semnalează o posibilă escaladare a conflictului dintre Siria şi Turcia, care a început miercuri, dar oficialii turci au subliniat că ţara nu doreşte să înceapă un război.
Soldaţi turci lângă graniţa cu Siria, 4 octombrie 2012 (Bulent Kilic / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
05.10.2012

Joi, Parlamentul turc a votat autorizarea trimiterii de soldaţi în Siria, dacă este necesar. Votul semnalează o posibilă escaladare a conflictului dintre Siria şi Turcia, care a început miercuri, dar oficialii turci au subliniat că ţara nu doreşte să înceapă un război.

Un mortier sirian a ucis miercuri o familie din Akcakale, Turcia, determinând un contraatac turc. Asaltul turc asupra unor obiective siriene a continuat până în dimineaţa zilei de joi.

Este prima dată când o ţară străină a efectuat o acţiune militară în Siria de când a început revolta împotriva preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, în martie 2011. Aceasta a fost, de asemenea, prima dată când cetăţeni turci au fost ucişi de forţele siriene.

Parlamentarii turci au convenit că violenţa din Siria a "afectat în mod negativ stabilitatea şi securitatea regională, precum şi securitatea naţională a Turciei", potrivit agenţiei oficiale turceşti Anadolu. Propunerea parlamentară pentru permiterea unei acţiuni militare în Siria a citat nu doar atacul de miercuri, dar şi un atac din septembrie.

"Acesta nu a fost primul atac al Siriei împotriva Turciei. Siria a efectuat şapte alte atacuri asupra Turciei în ultima vreme", a declarat prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit agenţiei Anadolu. În iunie, forţele siriene au doborât un avion turc de luptă deasupra a ceea ce Turcia a descris ca fiind apele internaţionale, însă Turcia nu a luat măsuri.

Trupele turceşti ar putea intra în Siria pentru un an. Erdogan a subliniat că decizia parlamentului nu înseamnă că ţara plănuieşte să intre în război, ci mai degrabă că ar putea acţiona ca un factor de descurajare împotriva unor incidente viitoare.

Oficialii turci au declarat că s-au consultat cu Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, Statele Unite ale Americii şi NATO (din care Turcia face parte) în legătură cu atacul.

Biroul Secretarului General al ONU şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea tensiunilor dintre Siria şi Turcia, dar Ban a subliniat că "a repetat adesea preocuparea că criza siriană va afecta şi ţările vecine", potrivit unei declaraţii. Toate părţile implicate trebuie să "dea dovadă de reţinere maximă şi să folosească toate eforturile pentru a găsi o soluţie politică", susţine declaraţia.

În timp ce şi-a reiterat dorinţa de pace în regiune, Erdogan a declarat că Turcia este "suficient de puternică pentru a-şi proteja cetăţenii şi frontierele", conform agenţiei Anadolu. "Nimeni nu ar trebui să ne testeze hotărârea în această privinţă", a adăugat el.

Ibrahim Kalin, un consilier al lui Erdogan, a afirmat prin intermediul Twitter că "iniţiativele politice şi diplomatice vor continua", în încercarea de a rezolva criza din Siria care durează deja de 18 luni. Naţiunile Unite estimează că războiul civil s-a soldat cu peste 18.000 de morţi, 2,5 milioane de persoane având nevoie de ajutor umanitar.

Atunci când Turcia a bombardat Siria miercuri, mai mulţi soldaţi sirieni au fost ucişi în oraşul de frontieră Tal al-Abyad, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie.

"Partea siriană a recunoscut ce a făcut şi şi-a cerut scuze", a relatat Besir Atalay, viceprim-ministrul turc, pentru Hurriyet Daily News. El a adăugat că Damascul i-a asigurat că "un astfel de incident nu se va repeta".

Turcia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri împotriva Siriei după bombardare. Rusia şi China au blocat ultimele trei rezoluţii referitoare la Siria, înfuriind Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor