Tudorel Toader şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Justiţiei

Tudorel Toader a contestat concluziile evaluării care viza activitatea sa de ministru al Justiţiei şi a anunţat că îşi va îndeplini obligaţiile care îi revin până în "ultimul moment".
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
15.06.2017

UPDATE. "Exprimând deplină solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justiţiei", a anunţat ulterior ministrul Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.

"Nu este funcţional să rămâi membru într-un Guvern, un Guvern care nu are un sprijin politic. Pentru că din punct de vedere constituţional cei care au majoritatea, formează majoritatea în Parlament, dau Guvernul. Guvernul nici n-ar putea să funcţioneze fără colaborarea şi fără sprijinul majorităţii parlamentare. Există un principiu al loialităţii constituţionale, faţă de constituţie. Dacă aşa spune constituţia, eu, personal, nu mă pot poziţiona împotriva acestor cerinţe, acestor principii constituţionale. Astăzi sunt încă ministru, astăzi şi mâine şi poimâine, până se va publica decretul în Monitorul Oficial, am datoria, am obligaţia să-mi exercit atribuţiunile de serviciu.

Într-un stat de drept e de neconceput ca să ai un interval de timp fără un ministru, fără măcar şi interimar, pentru că cineva trebuie să asigure activităţile curente. Am fost la dezbaterea proiectului de lege pentru modificarea legii cetăţeniei, merg la CSM, mă duc înapoi la minister. Voi fi în minister până în ultimul minut. Nu voi lăsa restanţe, îmi voi îndeplini obligaţiile milimetric. În momentul în care a expirat mandatul, bună ziua şi să fim sănătoşi", şi-a explicat gestul Tudorel Toader, la intrarea în CSM, potrivit Agerpres.

Întrebat cum vede ieşirea din criza politică, ministrul a replicat: "Nu eu sunt cel care trebuie să dau soluţii. Ieşirea din criză nu poate fi decât una singură — prin mecanismele constituţionale pe care le pune la dispoziţie legea fundamentală. Mecanisme pe care le ştim sau se presupune că le ştim cu toţii. Mai rămâne să le respectăm".

* * *

Chiar dacă Guvernul Grindeanu şi-a pierdut în acest moment sprijinul politic al coaliţiei majoritare, are încă suportul, sprijinul juridic, a declarat joi dimineaţă, în faţa presei, ministrul Tudorel Toader.

"Un Guvern, indiferent în ce etapă funcţionează, are două componente, se sprijină pe doi piloni. Un pilon politic, sprijinul coaliţiei majoritare şi un pilon, o componentă juridică, pe care i-o conferă Parlamentul. Acum, eu sigur fac parte, chiar dacă independent, încă fac parte dintr-un Guvern, un Guvern care am văzut că a pierdut sprijinul politic, dar care are încă suportul, sprijinul juridic.

Personal cred că în momentul în care se retrage sprijinul politic pentru un Guvern, în ansamblu nou, se retrage implicit sprijinul politic şi pentru fiecare membru al Guvernului, chiar dacă este membru de partid sau dacă este independent. Sigur, voi respecta deciziile care vor fi luate pe cele două componente, politică şi juridică", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a anunţat că îşi va îndeplini obligaţiile care îi revin până în "ultimul moment".

"Eu îmi îndeplinesc obligaţiile până în ultimul moment. Eu sunt ministrul Justiţiei, astăzi încă, şi îmi îndeplinesc aceste obligaţii, nu fac tabără din nicio tabără. Nu uitaţi că eu sunt independent. Cu proiectele (din justiţie) sunt multe de spus. Eu am optat pentru o atitudine de rezervă. Toată lumea vorbeşte de legile justiţiei şi oarecum evocă o întârziere. V-am spus de multe ori, consultaţi graficul şi programul de guvernare, vedeţi că legile justiţiei sunt planificate pentru final de luna iunie. Urma zilele acestea să le prezint în Guvern, dar se pare că agenda are alte priorităţi. Legile justiţiei erau pentru sfârşitul lunii iunie", a precizat Tudorel Toader.

Deşi în raportul de evaluare a activităţii sale s-au făcut o serie de afirmaţii din care reiese că ar fi rămas în urmă cu implementarea măsurilor, ministrul Justiţiei atrage atenţia că acestea nu sunt fundamentate în realitate. Nu are ce să-şi reproşeze din acest punct de vedere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor