Tudor Chirilă, în faţa zecilor de mii de tineri de la UNTOLD: Sclavii sunt ăia care plătim taxe, barosanii sunt ăia care le ciordesc şi le cheltuie

Tudor Chirila
Andrei Pricopie
11.08.2024
Se încarcă player-ul...

Cântăreţul Tudor Chirilă este unul dintre cei mai cunoscuţi artiştii implicaţi civic. A ieşit de nenumărate ori în stradă pentru a denunţa abuzurile politicienilor şi ia poziţie constant împotriva nedreptăţilor din societate. Acum, pe scena de la UNTOLD, a susţinut un discurs-manifest în faţa zecilor de mii de tineri veniţi la eveniment, iar momentul ales este unul simbolic - 10 august (la şase ani de la "Jandarmeriada" din Piaţa Victoriei.

"Ţara noastră are parte de două chestii: sclavii şi barosanii. Sclavii sunt ăia care plătim taxe, barosanii sunt ăia care le ciordesc şi le cheltuie. Fiecare român se naşte cu 300 de euro în minus.; După 20 de ani de activitate DNA, corupţia este de 1 miliard de euro pe an. Aia adevărată e în jur de 16 miliarde, bani care se fură de la noi. Şi încă ceva: din toate condamnările de corupţie, 80% sunt cu suspendare! Furaţi liniştiţi! Cântecul ăsta este pentru barosani. Cântă cineva cu noi în seara asta, sclavilor? Pentru barosani?", a declarat Tudor Chirilă înainte de a începe melodia.

Ulterior, Tudor Chirilă a revenit cu un mesaj mai amplu pe această temă pe pagina sa de socializare:

"Au pus justiţia la pământ, legiferând împotriva statului de drept şi în favoarea infractorilor sub ochii noştri, dar au menţinut şi apărat pensiile speciale. Din DNA au făcut o umbră de instituţie pentru că au deposedat-o de instrumente pentru urmărirea penală şi de resurse umane (procurori). S-au asigurat că CCR îi va sprjini când au nevoie. Cu ajutorul unui preşedinte ticălos au refăcut USL şi au confiscat puterea. Au trimis alegerile în derizoriu prin comasare, creând confuzie şi dezorganizare, şi şi-au asigurat controlul asupra administraţiei locale din toată ţara. Consiliile judeţene, primăriile, toate sunt ale lor.

Cine sunt ei? În marea lor majoritate o mafie coruptă care frânează dezvoltarea României. E adevărat, cu largul concurs al populaţiei. Ni se aruncă în ochi cifre de creştere economică, dar 30 la sută din populaţia ţării se zbate mult sub media europeană a sărăciei. Această populaţie captivă este şi bazinul de votanţi care îi ţine la putere.

Nu avem infrastructură, autostrăzi, spitale, şcoli, aeroporturi, România e deposedată de forţă de muncă pentru că oamenii au plecat pe capete, sistemul de educaţie e viciat, corupt şi îmbătrânit, serviciile sociale se fac că funcţionează, companiile de stat sunt ineficiente şi sunt doar surse de sinecuri pentru loialii partidelor, ştirile zilei se împart între achitări de corupţi (vezi Puiu Popoviciu) sau morţi suspecte în spitale sau prin faţa lor, legile sunt făcute de incompetenţi incapabili să apeleze la specialişti care să îi consilieze, aparatul bugetar este supradimensionat cu rubedenii şi relaţii care nu au ce căuta pe posturile alea, iniţiativa privată e sufocată de tot felul de simulacre de măsuri luate de ochii Europei (vezi e-TVA), corabia e în derivă, partidele finanţate din banii noştri îşi cumpără imagine cosmetizată la televiziuni, manipularea mediatică e la ordinea zilei.

Trăim într-o ţară în care s-a creat o mică oligarhie care transmite din tată-n fiu 'puterea'. Oamenii sunt blazaţi, dezabuzaţi, resemnaţi. Absurdul instituţional şi birocraţia îi ţin blocaţi pe români în diversele lor încercări antreprenoriale. Oamenii nu mai cred în instituţii, în dreptate, în civilizaţie, în meritocraţie. Au abdicat şi nu le mai pasă de ce se întâmplă cu taxele lor, se lasă furaţi fără să mai protesteze. Sau fură la rândul lor. Au apărut profeţii extremişti numa' buni să facă jocul corupţilor de la putere. Oamenii săraci se uită în gura lor cum promit jocuri piramidale.

Nu este un tablou sumbru cel înfăţişat mai sus, este un tablou realist dacă ieşi din cele câteva oraşe mari care produc bani sau creştere economică. Acum şase ani, pe 10 august, zeci de mii de români au ieşit în stradă (unii veniţi din străinătate) pentru un scenariu de viaţă mai bun, pentru o ţară fără corupţie sau măcar fără atâta corupţie. Puterea de atunci a reprimat în mod violent un miting paşnic. Oamenii au fost bătuţi, gazaţi, stropiţi cu furtunurile, bătuţi din nou, dispersaţi. Ca la mineriade. Se pare că miza era mare. După şase ani nu avem niciun vinovat pentru ce s-a întâmplat pe 10 august. Niciun vinovat pentru asaltul forţelor de ordine asupra cetăţenilor care îşi exercitau un drept constituţional. Este asta o ţară funcţională?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor