Tudor Chirilă: Eu cred că asistăm la o lovitură de stat în momentul ăsta, orchestrată de o caracatiţă mafiotă şi coruptă

Tudor Chirila
Andrei Pricopie
30.11.2024

Artistul Tudor Chirilă a afirmat, la Euronews, că asistăm la o lovitură de stat, şi nu se referă la ascensiunea "impostorului" Călin Georgescu, ci la faptul că "Ciolacu şi şleahta lui de corupţi şi de indivizi care nu vor da drumul la tot ceea ce înseamnă caracatiţa care poate să le aducă în continuare beneficiile pe care le urmăresc" au decis să renumere 9 milioane de voturi fără observatori.

Jurnalist: Este o situaţie incredibilă, nemaiîntâlnită în istoria României. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării vorbeşte despre atacuri cibernetice, despre acţiuni ostile ale Federaţiei Ruse faţă de România. Asta după ce un candidat care critică Uniunea Europeană şi NATO, dar care laudă Moscova şi pe Putin, a ajuns în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Aşa că este un moment în care chiar avem nevoie de o voce care să conteze în societate.

Hai să vorbim mai întâi despre ce s-a întâmplat astăzi, pentru că deja şocul pe care l-am trăit duminică, atunci când am aflat care este candidatul surpriză, a trecut. Astăzi trăim alte evenimente. Cum le vezi tu?

Tudor Chirilă: Eu cred că asistăm la o lovitură de stat în momentul ăsta, şi aici nu mă refer la ascensiunea lui Călin Georgescu, despre asta putem vorbi mai târziu. Eu mă refer la procesul de renumărare a 9 milioane de voturi fără observatori. Deci, asta este ceva fără precedent. Eu cred că nici Ion Iliescu n-a făcut asta la mineriade. Se poate compara cu Duminica Orbului din ’92.

Deci, nu este posibil într-o democraţie, iar eu cred că asta este o lovitură marca PSD-PNL. Şi de ce spun PSD-PNL? Pentru ca PNL a jucat fără talent cartea în care a mimat ruptura de PSD. Ştim foarte clar că ei de-abia aşteaptă să guverneze din nou împreună. Eu cred că ar fi trebuit întâi să vedem nişte demisii, dacă într-adevăr e vorba de Consiliul Suprem de Apărare al Ţării şi dacă vorbim despre o scăpare de sub control a unui candidat care, potenţial, ar fi trebuit să fie anchetat pentru folosirea de practici ciudate, de practici interzise în campania electorală. Asta ar fi trebuit să se întâmple până acum.

Dar acest proces de renumărare, fără demisia celor care sunt responsabili pentru chestia asta, fără demisia celui care conduce Biroul Electoral Central, fără demisia prim-ministrului, fără demisia celor din serviciile secrete care erau obligaţi să vegheze la ceea ce numim acum intervenţia unor actori statali şi nestatali, este fără precedent.

Deci, în momentul ăsta, ironia sorţii este că atât votanţii Elenei Lasconi, cât şi votanţii lui Călin Georgescu sunt practic în faţa aceleiaşi probleme. Deci vorbim despre faptul că această caracatiţă mafiotă şi coruptă... că dacă vorbim despre pro-ruşi, păi atunci să vorbim despre PSD. Pentru că, dacă există ceva care este egal între Rusia şi România, este corupţia. Putin a instaurat un sistem bazat pe corupţie, a fabricat nişte oligarhi pe care Kremlinul i-a exportat peste tot în Europa ca să câştige un război economic, ca să facă spionaj, ca să se infiltreze şi aşa mai departe. Vorbim de multe alte tipuri de războaie: război economic, mai ales războiul informaţional. Şi atunci, într-o ţară coruptă cum e Rusia, aşa se poate conduce.

Citeşte şi Tudor Chirilă: În afară de partizanii fundamentalişti ai acestui Mesia de Dâmboviţa, sunt mulţi oameni care vor să înţeleagă ce se întâmplă

Ce a adus PSD în România în afară de corupţie? Asta este întrebarea. Şi ce a adus guvernarea PSD-PNL? Asta este stabilitatea pe care au adus-o ei? N-au fost în stare să gestioneze nişte alegeri, n-au fost în stare să organizeze de o manieră corectă nişte alegeri. Nu am trecut la voturi asigurate electronic şi aşa mai departe. Există acest circ între STS şi CSAT, că STS-ul spune că procesul electoral de fapt n-a fost afectat, că site-urile au rezistat la atacurile cibernetice. Asta este discuţia acum.

Deci, cine sunt în momentul ăsta... În afară de acest impostor care este Călin Georgescu, după părerea mea avem o impostură la fel de mare în ce înseamnă Ciolacu şi şleahta lui de corupţi şi de indivizi care nu vor da drumul la tot ceea ce înseamnă caracatiţa care poate să le aducă în continuare beneficiile pe care le urmăresc.

Jurnalist: Trebuie să dau o informaţie pentru că se potriveşte contextului pe care îl descrii şi anume, în acest moment, Funky Citizens, pe care îi cunoaştem, Elena Calistru şi toată echipa de acolo, au făcut un anunţ şi o să-l citez: „Mi se pare halucinantă decizia Biroului Electoral Central de a nu permite accesul observatorilor independenţi în secţii la renumărarea voturilor. Pune sub semnul întrebării întreg procesul de renumărare a voturilor, acum era momentul pentru maximă transparenţă.”

Şi, din ce spui tu, din ce spune Funky Citizens, întreb: ce încredere mai are cetăţeanul, alegătorul, că votul lui contează şi că el se poate duce? Nu e un pericol foarte mare şi acesta?

Tudor Chirilă: Păi, bineînţeles. Individul numit Marcel Ciolacu şi şleahta din spatele lui speră să ajungă în turul 2. La asta ne putem aştepta atâta vreme cât tu nu permiţi observatorilor să intre şi să asiste la această renumărare, nemaivorbind de faptul că este greu şi aceste ONG-uri se luptă din greu să aibă observatori peste tot în zecile de locuri unde se renumără voturi peste tot în ţară.

Şi atunci, el aşteaptă de fapt să ajungă în turul 2 şi să poată să câştige, crezând că el este o sperietoare mai mică decât Călin Georgescu. Cam ăsta este raţionamentul lui. Şi pentru asta este dispus să arunce în aer o ţară şi să folosească deja acest instrument politic. Eu de foarte multe ori m-am ferit să comentez deciziile CCR pentru că am ieşit în stradă din 2017 şi am spus că, dom’ne, vrem justiţie şi, dacă vrem justiţie, noi nu trebuie să comentăm deciziile Curţii Constituţionale şi aşa mai departe. Dar de data asta se merge prea departe, este cusută cu aţă albă. Este o ţară care e aproape de haos. Nu se poate aşa ceva.

Citeşte şi Tudor Chirilă, după manevrele CCR şi BEC: Această caracatiţă duce o luptă pe viaţă şi pe moarte ca să-şi menţină puterea

Deci, în următoarele ore, în următoarele 20 de minute, trebuie să permită şi să revină asupra deciziei care este halucinantă şi absurdă. Nu este acoperită de nimic legal această decizie. Care este motivul legal şi nu numai legal, că aici trebuie să vorbim şi de moralitatea acestor alegeri? Care este motivul pentru care tu te-ai teme? Cum ar putea interveni observatorii prin altceva decât a observa in procesul de renumărare a acestor voturi?

Jurnalist: Tu ai înţeles motivele pentru care se cere de către CCR renumărarea voturilor?

Tudor Chirilă: Nu ştiu, nu le-am înţeles.

Jurnalist: Tocmai de aceea te întreb. Pentru că în momentul în care ceri renumărarea voturilor, trebuie să existe o fraudă. Trebuie să existe anume o problemă.

Tudor Chirilă: Păi se pare că ajunge ca un candidat care a avut 1%... domnul Terheş a cerut renumărarea pe baza a ce? Există ca o notă de fundamentare sau cum? Te duci ca orice fel de candidat şi ceri renumărarea în baza a ce? În baza speranţei că tu cu 1% vei intra în turul 2 sau cum? Adică, care este logica?

Mie mi se pare o manevră. Pe mine mă pufneşte râsul, e ca în bancul ăla: *Du-te tu, hai să facem cu mâna ta că poate ne datorezi nişte... sau îţi datorăm, sau vei primi ceva în chestia asta. Avem nişte servicii pe care ţi le putem face, şi tu ne faci nouă un serviciu, şi noi ţie un serviciu, şi vedem care e treaba. Nu înţeleg. Chiar nu înţeleg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor