Chirilă: În afară de partizanii fundamentalişti ai acestui Mesia de Dâmboviţa, sunt mulţi oameni care vor să înţeleagă ce se întâmplă

Călin Georgescu (YouTube Screenshot)
Andrei Pricopie
30.11.2024

Solistul Tudor Chirilă a explicat, la Euronews, că "în toată nebunia acesta" declanşată în contextul alegerilor prezidenţiale, există şi un lucru bun, şi anume că se vorbeşte foarte mult despre politică şi mulţi oameni vor să înţeleagă ce se întâmplă.

Tudor Chirilă: Hai să terminăm cu chestia asta, că oamenii cred că votul, odată dat la 4 ani, ar trebui să le rezolve toate problemele. Când oamenii nu pun presiune pe instituţiile statului, instituţiile statului nu-şi fac treaba...

Jurnalist: Cum?

Tudor Chirilă: Există până la urmă proceduri, Uniunea Europeană ne-a şi obligat. Avem telefoane, avem sesizări, trebuie să înroşim mailurile, sunt protestele. Eu mă bucur acum că sunt studenţi în stradă. În toată nebunia asta, cred că există şi un lucru bun pe care trebuie să-l vedem: se vorbeşte foarte mult despre politică, se vorbeşte foarte mult despre alegeri.

Oamenii vor să înţeleagă. În afară de, să zicem, partizanii fundamentalişti ai acestui Mesia de Dâmboviţa, sunt mulţi oameni care vor să înţeleagă, sunt mulţi tineri care vor să înţeleagă ce se întâmplă. Sunt tineri care sunt în confuzie şi pun întrebări. E un moment extraordinar pentru că se vorbeşte nu doar despre politică, ci despre ţara asta şi pe mâna cui încape.

Jurnalist: Şi unde ne ducem? Pentru că tu zici aşa în clipul tău: tinerii români nu vor să meargă la Moscova. Acum eu o să te întreb în felul următor: există unii tineri, chiar şi unii în vârstă, care nu au trăit în comunism, nu ştiu ce e comunismul, nu ştiu ce înseamnă restriştea din comunism. Noi am trăit. Şi totuşi, ei visează la o mână autoritară, la Moscova. De ce crezi că se întâmplă asta?

Tudor Chirilă: Eu cred că mai este ceva. E foarte obositor. Noi avem o viaţă care se duce în multe direcţii, dar sunt şi două direcţii foarte importante: partea noastră individuală şi proximitatea noastră. Viaţa noastră sentimentală, viaţa noastră profesională, ascensiunea noastră, cariera, prietenii, copiii. Aia este o viaţă care, de multe ori, e solicitantă. Sunt lucruri care ne solicită. Şi avem şi viaţa într-o comunitate mai mare, mai largă, viaţa şi deciziile care ne afectează în mod direct. Să stai să urmăreşti, aşa cum la un moment dat se făcuse după Ordonanţa 13 – oamenii citeau legi, încercau să înţeleagă şi aşa mai departe – devine obositor.

În momentul în care tu eşti obosit de chestia asta, încerci să scapi şi să spui: "Dom’le, democraţia mă oboseşte. Ar fi bine să ia cineva deciziile astea pentru mine. Nu mai suport". Este mult mai simplu să ia deciziile pentru tine cineva şi este mult mai simplu să existe vinovăţia la altcineva. Noi facem asta. De-abia aşteptăm să nu fim vinovaţi de nimic. Face parte din natura noastră câteodată hedonistă.

Deci, noi nu vrem să ne asumăm această documentare şi această înţelegere a lumii şi faptul că sunt nuanţe. Mai ales că trăim în vremea reţelelor sociale, unde nuanţele au dispărut. Este foarte trist că suntem radicali, într-o parte sau în alta.

Jurnalist: Am văzut că ai încercat să le spui oamenilor: "Nu vă blamez pentru votul vostru" şi încerci să comunici cu ei. Crezi că ajungi la ei? Pentru că ai, totuşi, un clip de 25, aproape 30 de minute pe tiktok.

Tudor Chirilă: Am pe tiktok câteva. Am făcut odată şi un milion de views.

Jurnalist: Cum ajungi la oamenii aceştia?

Tudor Chirilă: Eu nu am încercat să ajung. Uite, e chestia asta: nu puteam să dorm liniştit dacă nu făceam filmuleţul ăsta. Nici măcar nu l-am făcut pentru oameni, l-am făcut pentru mine. E foarte important să-mi pun ordine în gânduri şi să spun: "Bă, am făcut chestia asta. Am spus." Tonul meu a fost foarte calm. Eu am încercat doar ironic să las o voce şi să explic că există nişte procedee teatrale în orice fel de prezenţă şi de reprezentare, iar domnul Georgescu stăpâneşte bine procedeele astea teatrale. Dar alte lucruri, de fapt pe care ar trebui să le stăpânească, nu le stăpâneşte. Eu am încercat doar să explic oamenilor.

Nu încerc să-i conving pe partizanii lui. Încerc să explic oamenilor cum văd eu lucrurile. Şi cred că le explic oamenilor că este un pericol ca România să o ia în altă direcţie. Eu vreau să le spun oamenilor că Uniunea Europeană nu ne-a adus până acum decât beneficii. Lucrurile rele, să zicem, pe care am putea să le punem în dezbatere despre Uniunea Europeană – care nu este o federaţie perfectă, ca nicio federaţie din lume – sunt mult mai puţine.

Până la urmă, vorbim de faptul că România a primit mai mulţi bani decât a contribuit. Vorbim de faptul că există oameni care circulă. Vorbim de faptul că vine Georgescu şi spune: "Nu trebuia să fim în Schengen". Păi, spune-le asta transportatorilor şi şoferilor, pentru care asta ar fi o oază şi o gură de oxigen. Vorbim de toţi copiii ăştia care vor să meargă la studii, pentru că incompetentul şef al ţării n-a reuşit să-şi pună în aplicare nici măcar o uncie din programul România Educată, o colecţie de vorbe frumoase pe hârtie specială.

De ce? Ce ne-a adus rău? Că Uniunea Europeană ne obligă la nişte proceduri şi că încearcă, prin fondurile mai multe pe care le primim, să reducă decalajul dintre state?

Jurnalist: Eu ştiu o vorbă, nu ştiu dacă o ştii şi tu. Se zice: "Ţi s-a urât cu binele." E o situaţie de genul acesta. Ştii de ce zic asta? Pentru că vedem foarte mulţi din toată lumea care vor să ajungă în Uniunea Europeană. Aici sunt legi, aici este civilizaţie, aici ai şcoală, spital – mă rog, în Uniunea Europeană şi în România.

Dar oamenii s-au obişnuit cu chestiunile astea care sunt bune şi, dintr-o dată, îşi doresc un soi de revoluţie. Se uită la un cetăţean autoritar care conduce o putere mare din Est. L-am auzit pe Călin Georgescu lăudând Moscova, l-a lăudat pe Putin, a vorbit despre inteligenţa rusească. Apoi a spus că totul este scos din context.

Şi mai există şi viceversa, se discută atât, încât mulţi cred că este o victimă a sistemului. Ce le spunem acestor oameni care nu sunt neapărat fani, ce ar trebui să înţeleagă despre această situaţie a candidatului Călin Georgescu?

Repet: El renunţă la ceea ce a spus, iar oamenii cred că n-am înţeles bine noi, presa.

Tudor Chirilă: Nu poţi să renunţi la ceea ce ai spus. N-am înţeles noi bine că Vladimir Putin este un lider care îşi iubeşte ţara, ţară în care libertăţile cetăţeneşti sunt aproape inexistente, ţară în care Vladimir Putin spune: recomand mamelor să mai facă copii ca să avem pe cine trimite la război, că ce contează, dacă ai cinci copii, e uşor să moară doi. Vladimir Putin, care de 22 de ani nu dă drumul la putere, în curând ajunge ca dictatorul Ceauşescu. Deci e unul dintre cei mai longevivi dictatori din lume.

În momentul ăsta, Vladimir Putin nu are niciun oponent. Ultimul lui mare oponent a fost omorât într-o puşcărie în Siberia. Vladimir Putin, de a cărui zi de naştere a fost omorâtă jurnalista Anna Politkovskaia în faţa scării blocului ei, şi lista neagră a celor care au îndrăznit să vorbească împotriva acestui lider de la Kremlin, lider ale cărui averi fabuloase au fost demascate în repetate rânduri de Navalnîi, şi care conduce cu o mână de fier o oligarhie care a pus stăpânire pe foarte multe locuri din Europa din punct de vedere economic, şi care a declanşat un război în care mor copii, mor oameni, un război al cărui rău s-a banalizat.

Pentru noi, normalitatea acestui război este înspăimântătoare, aaa... e război, dar nu e la 10.000 de kilometri.

Jurnalist: Şi vine un candidat care ajunge în turul 2 al alegerilor parlamentare şi retrage ideea că îl iubeşte pe Vladimir Putin, iar oamenii zic: da, poate că nu s-a înţeles foarte bine, deşi există aceste imagini, deşi poţi să play-ezi aceste declaraţii, adică sunt video.

Tudor Chirilă: Poate şi particulele din băuturile carbogazoase renunţă şi la componenţa apei. Am văzut un tiktok foarte interesant al unui elev sau eleve care spunea că, pentru aşa ceva, pentru aceste afirmaţii, el ar rămâne repetent la chimie, n-ar lua bacul şi aşa mai departe. Dar i se trece cu vederea unui om care vrea să fie preşedintele României.

Jurnalist: I se trece cu vederea sau nu? Crezi că oamenii înţeleg asta?

Tudor Chirilă: Aici depinde de naivitatea fiecăruia dintre noi. A retras şi faptul că Zelea Codreanu este un erou, criminalul legionar?

Jurnalist: Ştii ce s-a întâmplat? Nu mai există dosarul penal.

Tudor Chirilă: Dar el a retras afirmaţia?

Jurnalist: A zis că nu este legionar, dar nu s-a referit strict la asta. Cine este Călin Georgescu? Dacă ar fi să-i faci un portret astfel încât să fie scurt şi să fie percutant, ce ar trebui să reţină oamenii? Ştii cum e, viitorul ţine de ei şi trebuie să se documenteze.

Tudor Chirilă: Eu am o prietenă, de fapt două, care au construit un spital. Se numesc Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu. E adevărat, nu cu banii lor, cu banii a 350.000 de români. Întrebarea mea este: ce a construit Călin Georgescu? Când vom avea răspunsul la această întrebare, în mod concret, care este contribuţia după plimbarea prin diverse funcţii? Care a fost contribuţia lui la Ministerul de Externe? Ce a construit? Omul care construieşte fum, nu ştiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor