Tudor Chirilă, după manevrele CCR şi BEC: Această caracatiţă duce o luptă pe viaţă şi pe moarte ca să-şi menţină puterea

Tudor Chirilă (Facebook/TudorChirilaOfficial)
Andrei Pricopie
30.11.2024

Artistul Tudor Chirilă a acuzat, într-un interviu acordat Euronews, că "această caracatiţă" care cangrenează statul român nu vrea să lase puterea din mâini şi duce o luptă "pe viaţă şi pe moarte" pentru a o menţine, de aici şi manevrele "disperate" pe care le fac prin Curtea Constituţională şi Biroul Electoral Central.

Jurnalist: Aş vrea să-ţi arăt o numărare a voturilor. Sunt două documente pe care le avem.

Aici avem un document care a apărut la mai puţin de o oră. Este lista celor care au primit nişte voturi într-o secţie de votare. În Mehedinţi, secţia 179, vedem aici la Ludovic Orban 36 de voturi şi la Călin Georgescu 2 voturi.

Acum ne uităm la al doilea document, care este din aceeaşi zi, 25, ora 2:59. La Ludovic Orban, din 36 de voturi a ajuns un singur vot, iar la Călin Georgescu 36 de voturi. Este stranie această trecere a voturilor în aceeaşi secţie la o diferenţă de nici jumătate de oră.

Eu voiam doar să arăt că a fost o discuţie cum că oamenii n-au înţeles şi au votat Ludovic Orban şi după aceea s-au dus voturile la Elena Lasconi. Păi se pare că s-au dus la domnul Georgescu. Pentru că asta a fost şi acuzaţia pe care au făcut-o în spaţiul public mai mulţi actori politici.

Şi noi am vrut să ne uităm. Sunt procese verbale pe care oricine poate să le ia şi să le verifice. Şi ne-am uitat, în Mehedinţi s-a întâmplat asta şi atunci nu înţelegem cum e posibil de fapt să treacă la Călin Georgescu în condiţiile în care acuzaţia era invers. Sunt nişte lucruri pe care nu le înţelegem şi, în acest moment, iarăşi revin la întrebarea mea: cine mai are încredere în procesul electoral dacă apar aceste disfuncţionalităţi şi asemenea decizii peste...

Tudor Chirilă: Bine, întrebarea ta e retorică. Putem discuta de altceva. E clar, în momentul ăsta nimeni nu mai poate avea încredere în ceea ce se întâmplă, dacă această încredere nu poate fi restabilită.

Din punctul meu de vedere şi cred că nu doar al meu, ci al tuturor celor care ne urmăresc, că îndrăznesc să cred că este o majoritate covârşitoare de oameni care se uită acum la televizor şi care consideră că acceptarea observatorilor în această renumărare, şi aşa această renumărare stă sub semnul unei întrebări foarte serioase, este imperios necesară.

Este ceva de neconceput într-o ţară europeană, nu există aşa ceva în momentul ăsta. Observatorii trebuie să intre sau acest guvern trebuie să prezinte o demisie, nu înţeleg.

Jurnalist: Nu înţeleg nici eu. Eu pun întrebări, încerc să-mi dau seama. Am avut următoarea situaţie: şocul s-a întâmplat luni dimineaţa când am aflat, sau chiar duminică seara, şi iată-ne joi, când a fost luată această decizie. De ce a durat atât de mult? Nu ştiu dacă ţi se pare o întrebare retorică.

Tudor Chirilă: Pentru că întotdeauna când pierzi o bătălie mare şi când îţi iei un pumn mare în figură, trebuie să te recalibrezi. Şi recalibrarea nu se poate face în două ore. Recalibrarea iată că s-a făcut rapid în trei zile. Trebuie găsit un om care să facă o plângere vis-a-vis de renumărare, trebuie găsită o strategie, trebuie să plângem, să spunem că ne retragem, ca după aia să uneltim în culise şi aşa mai departe.

Trebuie să mimăm înfrângerea pentru că în spate... Deci este mai mult decât evident pentru mine şi cred că pentru oamenii care au trăit aceşti 35 de ani în România, aşa cum i-am trăit noi de la mineriade, când eram copii şi ne duceam în Piaţa Universităţii, este absolut de înţeles că această caracatiţă nu va lăsa puterea aşa cu una cu două.

Iar asta este o luptă acum pe viaţă şi pe moarte ca ei să conserve această putere, fie şi printr-o manevră disperată, dar singura posibilă din punctul lor de vedere. Pentru că înţeleg că s-a mai cerut renumărare. Nu s-a cerut renumărare la alegerile locale? S-a cerut renumărare pentru ceva mult mai uşor de renumărat în cazul de faţă.

Jurnalist: A fost o solicitare a renumărării punctual pe anumite secţii şi, dintr-o dată, avem o renumărare. Nu înţelegem ce stă în spatele acestei renumărări. De aceea încercam să aflu şi de la tine părerea ta. Şi mai e o chestiune: tu spui că există manevre în spate.

Tudor Chirilă: Eu spun că este absolut normal să suspectez că există manevre, atâta vreme cât renumărarea voturilor o cere un candidat cu 1% în rezultate şi atâta vreme cât aflăm - de domeniul absurdului, Kafka - că această renumărare se face în spatele uşilor închise, în faţa unui popor întreg. Şi atunci e absolut logic să-mi pun această întrebare şi să suspectez o manevră.

Jurnalist: Şi atunci îi înţelegem pe cei care au votat ca un protest, au dat un vot de blam în ziua de 24 noiembrie şi au votat un candidat care a apărut de oriunde, iar lumea s-a întrebat de ce şi cum?

Tudor Chirilă: Îi înţelegem, asta am spus şi în filmuleţul pe care îi invit pe oameni să-l vadă la mine pe Facebook. Pentru că am stat patru zile, iar lumea s-a întrebat de ce tace Chirilă şi nu spune nimic. Pentru că mă gândeam şi pentru că ceea ce am vrut să spun, am vrut să fiu un pic documentat şi să mă gândesc de unde să abordez...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor