Trusă de prevenire a cancerului pulmonar: funcţionează ca un test de sarcină
alte articole
Cancerul de plămâni este principala cauză de deces, în urma cancerului, la bărbaţi şi a treia cauză la femei. Dar, în doi ani, va exista o armă suplimentară împotriva acestuia: din Statele Unite ale Americii soseşte un kit de auto-diagnostic - acum bazat pe respiraţie, ulterior pe analiza salivei - destinat să schimbe radical abordarea terapeutică.
Funcţionează ca un test de sarcină
Cu un tampon care poate fi trecut cu uşurinţă peste gingii se poate şti dacă se dezvoltă tumora, în funcţie de culoarea care apare: roşu sau verde.
O revoluţie în prevenirea şi tratarea cancerului pulmonar, care va fi prezentată în avanpremieră în Italia în cadrul International thoracic oncology symposium, o conferinţă care are loc vineri şi sâmbătă (8-9 noiembrie) la care vor participa în jur de o sută de oncologi, pneumologi şi chirurgi din întreaga lume - în special din Europa şi SUA - la sediul Fundaţiei Stelline din Milano, Italia.
„Scopul kitului este acela de a preveni: persoanele cu risc, cum ar fi fumătorii, ar trebui să facă testul o dată pe an”, explică Federico Raveglia, directorul ştiinţific al congresului care a luat naştere în 2014 la iniţiativa lui Marco Scarci, directorul structurii de Chirurgie toracică de la spitalul San Gerardo din Monza, Italia.
„Astăzi - au declarat Raveglia şi Scarci - avem foarte puţine instrumente disponibile pentru identificarea populaţiei ţintă. Folosim criterii generale precum vârsta şi fumul de ţigară, dar nu putem efectua o scanare TAC la toţi. Cu un screening de acest tip, în schimb, avem posibilitatea să intervenim rapid şi direct asupra pacientului.”
Kit-ul, de dimensiunea unei cutii de chibrituri, a fost dezvoltat de compania americană Hawkeye Bio
Trei studii efectuate în Danemarca, Germania şi Statele Unite au arătat că testul are o sensibilitate de 97,2% şi o specificitate de 93,3%. „Deşi până acum am putut măsura doar probabilitatea de risc”, explică Raveglia.
Noul instrument de diagnostic ar trebui să înceapă să fie comercializat începând cu 2021. Dar cu alte studii, care vor fi efectuate şi în spitale italiene şi asiatice.
Uşor de utilizat, va fi indicat medicilor generalişti, consumatorilor, centrelor specializate în screening, specialiştilor. Importanţa diagnosticului precoce în lupta împotriva cancerului pulmonar este fundamentală. În general, doar 5% dintre pacienţi mai sunt în viaţă la cinci ani de la diagnostic. Dar procentul de recuperare după un cancer operat în prima fază este de aproximativ 70%.
Programul congresului ştiinţific include intervenţii care pornesc de la faze delicate de studiu pregătitor la tratamentul pacienţilor până la gestionarea cazurilor mai complexe, cu utilizarea tehnicii chirurgicale de ultimă generaţie minim invazive. Acestea includ o tehnică de toracoscopie care va permite îndepărtarea unui plămân doar cu o singură incizie mică de câţiva centimetri.