Trump susţine că Ucraina ar fi trebuit să se predea Rusiei şi dă vina pe Zelenski pentru război
Preşedintele Donald Trump a susţinut într-un interviu televizat că războiul de aproape trei ani dintre Rusia şi Ucraina, care a început atunci când forţele Moscovei au început invazia în 2022, s-ar fi datorat eşecului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a capitula preventiv înainte ca trupele ruse să-şi înceapă atacul, informează Independent.
Trump a făcut aceste comentarii incendiare într-un interviu preînregistrat la Fox News, care a fost difuzat joi.
Întrebat despre ameninţarea de a impune tarife ca sancţiune Rusiei dacă războiul ucrainean continuă mult mai mult, Trump a răspuns că Zelenski „s-a săturat” şi „vrea să se înţeleagă” cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Liderul american a mai spus însă că Zelenski „nu este un înger” şi „nu ar fi trebuit să permită ca acest război să aibă loc”, chiar dacă Rusia a fost cea care a invadat Ucraina.
„În primul rând, el luptă împotriva unei entităţi mult mai mari, da, mult mai mari. Când el, ştiţi, vorbea aşa curajos [...] Zelenski lupta împotriva unei entităţi mult mai mari, mult mai puternice. N-ar fi trebuit să facă asta, pentru că am fi putut încheia un acord, şi ar fi fost un acord care ar fi fost, ar fi fost un acord lipsit de importanţă”, a susţinut Trump.
El a adăugat că, dacă s-ar fi aflat în locul lui Zelenski, ar fi putut „să facă acel acord atât de uşor”.
Potrivit publicaţiei citate, Trump susţine că liderul ucrainean ar fi fost cel care a decis să înceapă ostilităţile, deşi Putin a fost cel care a ordonat invadarea Ucrainei, încălcând un acord din 1994. Atunci, Rusia şi Statele Unite au convenit să garanteze securitatea Kievului în schimbul renunţării de către guvernul ucrainean la armele nucleare din perioada sovietică, care fuseseră depozitate acolo înainte de destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.
„Aş fi putut încheia acea înţelegere atât de uşor. Şi Zelenski a decis: 'Vreau să lupt'”, a afirmat Trump fără temei.
Independent susţine că afirmaţia preşedintelui american potrivit căreia Zelenski, cu care are o istorie complicată ce datează din primii săi patru ani la Casa Albă, a decis să iniţieze ostilităţi împotriva Rusiei este absolut falsă.
Forţele ruse au ocupat părţi ale teritoriului ucrainean din 2014, când au cucerit Peninsula Crimeea la ordinul lui Putin.
Trump a făcut anterior apel la negocieri pentru a pune capăt războiului, cel mai recent miercuri, când a folosit platforma sa Truth Social pentru a spune că „nu caută să rănească Rusia” şi şi-a exprimat „dragostea” pentru poporul rus, lăudându-se în acelaşi timp cu „relaţia sa foarte bună” cu Putin - care în 2016 a ordonat ceea ce Departamentul de Justiţie a numit un efort "cuprinzător şi sistematic ” de a interveni în alegerile prezidenţiale în numele lui Trump.
În acelaşi timp, Trump a recunoscut curajul Ucrainei în rezistenţa sa împotriva Rusiei şi a declarat că preşedintele ucrainean „a avut destul” şi este pregătit pentru pace.
„Am început să furnizăm echipament... iar ei (Ucraina) au avut curajul să folosească acel echipament, dar, în cele din urmă, este un război care trebuie să fie soluţionat,” a spus Trump.
Deja în timpul campaniei sale electorale, Trump a sugerat că predecesorul său, fostul preşedinte american Joe Biden, şi Zelenski împart responsabilitatea pentru invazia în curs a Rusiei şi a promis că va negocia rapid un acord de pace.
Trump a fost deseori critic faţă de sprijinul administraţiei Biden pentru Ucraina şi a lăudat relaţiile sale bune cu Putin, ceea ce a stârnit îngrijorări că ar putea negocia un acord nefavorabil Kievului. Recent, preşedintele american a adoptat o poziţie mai critică faţă de Moscova, acuzându-l pe Putin de reticenţă în a ajunge la un acord şi ameninţând cu repercusiuni economice dacă nu o face.
„Putin n-ar fi trebuit să o facă (să lanseze invazia pe scară largă)... şi trebuie să se oprească,” a spus Trump, susţinând că Rusia a pierdut aproximativ 850.000 de soldaţi, iar Ucraina 700.000.
Zelenski a estimat pierderile Ucrainei la 43.000 de morţi şi 370.000 de răniţi până în decembrie, în timp ce Moscova nu dezvăluie propriile pierderi.
În interviu, Trump şi-a reiterat avertismentele că, dacă Rusia nu va fi de acord să negocieze, SUA va impune „tarife masive, taxe masive şi... sancţiuni mari,” adăugând că „nu vrea să facă asta” deoarece „iubeşte” Rusia.
Preşedintele american a acuzat administraţia Biden că l-a provocat pe Putin şi că i-a permis să profite de preţurile ridicate la energie. Trump l-a criticat, de asemenea, pe fostul preşedinte pentru că nu a presat ţările europene să ofere mai mult sprijin Ucrainei, susţinând în mod fals că Washingtonul a cheltuit „cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât Europa” pentru sprijinirea Kievului, informează The Kyiv Independent.
Congresul SUA a alocat peste 170 de miliarde de dolari pentru Ucraina de la izbucnirea războiului pe scară largă în 2022, ceea ce a inclus furnizarea de echipament militar în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. UE şi statele sale membre au pus la dispoziţie 145 de miliarde de dolari sub formă de asistenţă financiară, militară şi umanitară în timpul războiului.
Ucraina a anunţat recent că sunt în desfăşurare aranjamente pentru o întâlnire între Trump şi Zelenski, în timp ce preşedintele american a declarat, de asemenea, că intenţionează să se întâlnească cu Putin în următoarele zile pentru a discuta despre încetarea războiului.
Moscova a salutat propunerea lui Trump pentru o întâlnire, dar şi-a exprimat scepticismul cu privire la un posibil acord de pace, afirmând că mai întâi trebuie să înţeleagă care sunt obiectivele SUA înainte de a intra în negocieri.
Trump a promis miercuri, într-o postare pe Truth Social, că va opri războiul.
„Am de gând să fac Rusiei, a cărei economie eşuează, şi preşedintelui Putin, un foarte mare favor. Rezolvaţi acum şi opriţi acest război ridicol! Nu va face decât să se înrăutăţească”, a scris Trump.
Preşedintele Donald Trump a ameninţat că, în cazul în care nu se va ajunge la o „înţelegere în curând”, nu va avea „altă alegere decât să pună niveluri ridicate de taxe, tarife şi sancţiuni pe orice este vândut de Rusia în Statele Unite şi diverse alte ţări participante”.
„Haideţi să terminăm cu acest război, care nu ar fi început niciodată dacă aş fi fost preşedinte! O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - iar calea uşoară este întotdeauna mai bună. Este timpul să 'facem o înţelegere'. Nu ar fi trebuit să se mai piardă vieţi!”, a mai spus preşedintele american.
Trump a declarat în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore şi a promis că îl va termina când se va întoarce la Casa Albă. Până în prezent, din 2022, SUA a acordat Ucrainei asistenţă militară în valoare de peste 65 de miliarde USD.