Trump susţine că l-a avertizat pe Putin să nu se amestece în alegeri

Pentru a diminua controversa legată de întâlnirea sa cu Putin, Trump a precizat că l-a avertizat pe omologul său rus că SUA “nu va accepta” amestecul în alegerile interne.
Donald Trump la Casa Albă
Donald Trump la Casa Albă (Al Drago-Pool/Getty Images)

După ce s-a confruntat cu un val de critici pentru aparenta susţinere a liderului rus Vladimir Putin la o conferinţă de presă în Helsinki, după summitul la care au participat cei doi lideri, preşedintele american Donald Trump a furnizat miercuri noi informaţii despre întâlnire.

Trump a afirmat că în timpul summitului de luni din capitala finlandeză l-a avertizat personal pe Putin să nu se amestece în alegerile americane, potrivit Deutsche Welle.

“I-am spus că nu putem accepta acest lucru, că nu vom accepta o astfel de situaţie şi aşa se va întâmpla”, a precizat Trump într-un interviu la reţeaua de televiziune americană CBS.

În timpul summitului din Helsinki, una dintre problemele cele mai spinoase pentru preşedintele american Donald Trump este că a fost nevoit să aleagă între varianta agenţiilor de informaţii, care susţin că Rusia a intervenit în alegerile din 2016, şi varianta Rusiei, care se jură că nu are nimic de a face cu alegerile.

Iar marţi, în urma valului de critici pentru prestaţia sa la Helsinki, Trump a afirmat că s-a exprimat greşit la conferinţa de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a dorit să spună că nu are niciun motiv să afirme că Rusia nu ar fi interferat cu alegerile prezidenţiale.

“Propoziţia ar fi trebuit să fie: Nu văd niciun motiv pentru care nu ar fi fost vorba de Rusia”, a declarat el reporterilor la Casa Albă.

În interviul cu CBS, Trump a declarat că aplică o politică dură în privinţa Rusiei.

“Niciun preşedinte nu a fost la fel de dur în privinţa Rusiei aşa cum am fost eu. Preşedintele Putin ştie acest lucru mai bine ca oricine, cu siguranţă mai bine decât mass media”, a adăugat el.

Cu doar câteva ore înainte de difuzarea interviului cu CBS, Casa Albă a fost nevoită să clarifice o altă declaraţie făcută de Trump în cadrul unei întâlniri de cabinet care a avut loc anterior în cursul zilei de miercuri.

Când a fost întrebat dacă Rusia continuă să ia în vizor SUA, Trump a răspuns “Nu”.

Totuşi, răspunsul său pare să îl fi pus pe Trump din nou în opoziţie faţă de agenţiile americane de informaţii, în special după ce directorul Serviciului Naţional de Informaţii, Dan Coats, a afirmat că Moscova este implicată în “eforturi continue şi cuprinzătoare pentru a submina democraţia noastră”.

În cadrul clarificării ulterioare, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a insistat că “Nu”-ul lui Trump de fapt s-a referit la faptul că preşedintele nu mai acceptă întrebări de la reporteri.

Potrivit explicaţiilor lui Sanders, ameninţarea “încă există, şi din acest motiv luăm măsuri pentru a o preveni”.

Declaraţiile lui Trump în Helsinki şi clarificările ulterioare au atras proteste în taberele republicanilor şi democraţilor. Miercuri, democraţii au cerut ca Congresul să îl citeze pe translatorul lui Trump să furnizeze detalii privind conversaţia acestuia cu Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe