Trump: SUA nu ar trebui să “cumpere” aliaţi cu acorduri “proaste”

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

Citatul se referă la Canada, însă pentru România pică numai bine.

Preşedintele american Donald Trump a atacat sâmbătă practicile comerciale neechitabile într-o serie de postări pe Twitter, după ce SUA şi Canada au eşuat vineri să modficie Acordul Nord-American pentru Comerţ Liber (NAFTA).

Trump a declarat că “nu există nicio necesitate politică de a menţine Canada în noul acord NAFTA”, adăugând că, în cazul în care SUA şi Canada nu încheie un acord echitabil după “decenii de abuzuri”, atunci vecinul său nordic se va trezi în “afara” acordului.

Preşedintele a ameninţat apoi că va “pune capăt acordului NAFTA în întregime”, în cazul în care Congresul SUA interferează cu negocierile comerciale dintre cele două ţări, adăugând că pentru Washington va fi mult mai bine să se desfiinţeze total acordul.

“Amintiţi-vă, NAFTA a fost unul dintre cele mai proaste acorduri comerciale încheiate vreodată. SUA a pierdut mii de companii şi milioane de locuri de muncă. Ne-a fost mult mai bine înainte de NAFTA – nu ar fi trebuit niciodată ca acordul să fie semnat”.

Trump a mai scris: “Încheiem un nou acord sau ne întoarcem în perioada de dinainte de NAFTA!”.

După câteva ore, Trump a postat pe Twitter un articol scris de Breitbart News Economics despre ratarea termenului limită vineri şi despre situaţia următoare a negocierilor.

Autorul articolului, John Carney a scris că, în timp ce oficialii americani şi canadieni au semnalat că discuţiile se îndreaptă într-o “direcţie foarte bună”, un comentariu neoficial divulgat de Trump către Bloomberg cu privire la faptul că SUA nu face concesii ar fi agitat discuţiile de vineri.

Mai mult, Carney a precizat că eşecul încheierii unui acord ar putea avea consecinţe reale pentru Canada. “Canada are o miză mare în ceea ce priveşte soarta acordului comercial nord-american. Anularea totală a NAFTA va provoca o scădere de 2,2% a PIB-ul Canadei, potrivit unei analize publicate săptămâna trecută de Banca Reglementări Internaţionale”. Carney a mai adăugat: “PIB-ul Mexicului va scădea cu 1,8%, a precizat BRI. Însă economia americană va suferă un declin de doar 0,22%”.

SUA şi Canada au anunţat vineri după amiază că discuţiile comerciale vor fi reluate miercuri în Washington D.C. “Ştim că un acord benefic ambelor părţi este aproape de finalizare”, a declarat ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland, reporterilor după discuţii. “Guvernul Canadei nu va semna un acord decât dacă acesta este bun pentru canadieni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe