Kremlinul: Putin ar putea discuta cu Trump la trei evenimente internaţionale în 2018

Summit istoric în Helsinki, Donald Trump şi Vladimir Putin
Summit istoric în Helsinki, Donald Trump şi Vladimir Putin (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Moscova a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea purta discuţii cu omologul american Donald Trump la trei summit-uri care vor avea loc până la sfârşitul acestui an.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat într-un interviu publicat vineri în ziarul Izvestia că discuţiile dintre cei doi lideri sunt posibile la viitoarele evenimente internaţionale din Singapore, Franţa şi Argentina, potrivit RFE/RL.

Potrivit lui Peskov, Kremlinul este înclinat să poarte astfel de discuţii, dar totul depinde de reciprocitate.

În 11 noiembrie, lideri din toate ţările implicate în primul război mondial se vor întâlni în Franţa pentru a marca aniversarea unui centenar de la încheierea conflictului.

Putin şi Trump urmează, de asemenea, să participe la Summitul Asia de Est din Singapore, care se va desfăşura în perioada 11-15 noiembrie, precum şi la Summitul G20 care va dura două zile în Buenos Aires, începând cu 30 noiembrie.

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit personal în 16 iulie în Helsinki şi amândoi au apreciat discuţiile ca fiind productive şi reuşite.

Trump – care, în timpul campaniei sale prezidenţiale şi a mandatului său, a declarat în mod constant că doreşte o îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia şi Putin, în special – s-a confruntat cu critici dure din partea politicienilor americani, inclusiv a unor republicani cheie, şi a altora care au denunţat prestaţia sa la o conferinţă de presă comună cu Putin după întâlnirea lor din Helsinki.

Liderul american a părut să-i dea crezare lui Putin, care a negat că Rusia ar fi interferat cu alegerile prezidenţiale americane din 2016 sau că ar intenţiona să acţioneze similar în viitor – în ciuda faptului că agenţiile de informaţii americane şi diverse comisii congresionale au declarat că Moscova a interferat cu respectivele alegeri, deşi nu au prezentat public dovezi incontestabile în acest sens.