Pentagonul anulează un ajutor militar de 300 milioane USD pentru Pakistan

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

Armata americană a declarat că anulează un ajutor militar în valoare de 300 milioane de dolari pentru Islamabad din cauza lipsei de acţiune a acestuia împotriva militanţilor, amplificând tensiunile între cele două state înaintea unei vizite a secretarului de stat american, Mike Pompeo, în Pakistan.

Preşedintele american Donald Trump a suspendat la începutul anului aşa-numitele Fonduri de Suport a Coaliţiei, pe lângă alte ajutoare destinate Pakistanului, potrivit RFE/RL.

Administraţia Trump acuză Islamabadul că adăposteşte rebeli implicaţi în războiul de 17 ani din Afganistan, acuzaţie negată de Pakistan.

Locotenent-colonelul Kone Faulkner, purtător de cuvânt al Pentagonului, a susţinut sâmbătă că cele 300 milioane de dolari au fost “reprogramate” şi vor fi folosite pentru alte “priorităţi urgente”, în cazul în care Congresul va aproba acest lucru.

Faulkner a adăugat că, împreună cu alte 500 milioane de dolari pe care Congresul le-a blocat Pakistanului la începutul acestui an, suma totală de care este privat acum Islamabadul se ridică la 800 milioane de dolari.

Decizia Pentagonului a fost anunţată înaintea unei vizite planificate a secretarului de stat Mike Pompeo în Islamabad în 5 septembrie, când va fi însoţit de generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major al armatei SUA.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat reporterilor în 28 august că lupta împotriva militanţilor va fi un “punct primordial al discuţiilor” dintre oficialii americani şi cei pakistanezi, inclusiv cu noul premier Imran Khan.

Mattis nu va călători în Pakistan, însă îl va însoţi pe Pompeo în India ulterior în cursul săptămânii viitoare, la un summit cu omologii lor indieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe