Trump spune că va anunţa tarife reciproce pentru multe ţări săptămâna viitoare
Preşedintele Donald Trump a declarat vineri că intenţionează să anunţe tarife reciproce pentru multe ţări până luni sau marţi săptămâna viitoare, o escaladare majoră a ofensivei sale de a rupe şi remodela relaţiile comerciale globale în favoarea Statelor Unite, transmite Reuters.
Trump nu a identificat ţările care vor fi afectate, dar a sugerat că va fi un efort amplu care ar putea contribui şi la rezolvarea problemelor bugetare ale SUA.
„Voi anunţa asta, săptămâna viitoare, comerţ reciproc, astfel încât să fim trataţi în mod egal cu alte ţări”, a spus Trump. „Nu vrem nici mai mult, nici mai puţin”.
Măsura ar îndeplini promisiunea de campanie a lui Trump de a impune tarife la importurile americane egale cu ratele pe care partenerii comerciali le impun exporturilor americane.
Trump a făcut anunţul în timpul unei întâlniri cu prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba, aflat în vizită. El a declarat că tarifele pentru automobile rămân în discuţie, în contextul în care Casa Albă analizează posibile scutiri.
Noul preşedinte al SUA s-a plâns mult timp de faptul că tarifele de 10% ale Uniunii Europene pentru importurile de automobile sunt mult mai mari decât rata de 2,5% pentru automobile din SUA. El afirmă frecvent că Europa „nu ne acceptă maşinile”, dar transportă anual milioane de maşini peste Atlantic.
Cu toate acestea, SUA se bucură de un tarif de 25% pentru camionete, o sursă vitală de profit pentru producătorii auto din Detroit, General Motors, Ford şi operaţiunile Stellantis din SUA.
În recentele audieri de confirmare, Howard Lutnick, nominalizat de Trump pentru funcţia de secretar al comerţului, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la tarifele vamale ridicate de India, în timp ce Jamieson Greer, nominalizat pentru funcţia de reprezentant pentru comerţ al SUA, a discutat despre plângerile SUA cu privire la tarifele şi barierele comerciale din Vietnam şi Brazilia.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, rata tarifară medie ponderată în funcţie de comerţ a Statelor Unite este de aproximativ 2,2%, în comparaţie cu 12% pentru India, 6,7% pentru Brazilia, 5,1% pentru Vietnam şi 2,7% pentru ţările Uniunii Europene.
Trump le-a comunicat joi parlamentarilor republicani planurile sale în timpul discuţiilor privind bugetul la Casa Albă, au declarat pentru Reuters trei surse familiare cu planul. Trump şi consilierii de top au declarat că intenţionează să impună tarife mai mari la importurile străine pentru a ajuta la finanţarea proiectului său de extindere a reducerilor fiscale începute în 2017, despre care analiştii independenţi de buget spun că ar putea adăuga trilioane de dolari la datoria SUA.
Creşterea tarifelor ar putea compensa o parte din aceste costuri, deşi acestea au reprezentat doar aproximativ 2% din veniturile anuale în ultimii ani.
Trump a anunţat sâmbătă tarife de 25% pentru Canada şi Mexic, dar le-a amânat după o reacţie negativă din partea investitorilor. Cei mai mari doi parteneri comerciali ai SUA au convenit să sporească eforturile de aplicare a legii la frontieră, o prioritate de top a lui Trump.
Sentimentul consumatorilor americani a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele şapte luni în februarie, iar atitudinea republicanilor s-a deteriorat, gospodăriile făcând bilanţul a ceea ce cred că va fi o creştere a inflaţiei ca urmare a tarifelor impuse de Trump.
Trump şi republicanii săi intenţionează să îşi dezvăluie ambiţiosul pachet de taxe şi cheltuieli în acest weekend. Pachetul se confrunta cu un traseu dificil prin Congres, unde republicanii deţin majorităţi strânse în Camera Reprezentanţilor şi în Senat.