Trump semnează un ordin care impune dovada cetăţeniei la alegerile federale

Preşedintele Donald Trump a semnat, marţi, o acţiune executivă extinsă pentru reformarea alegerilor din Statele Unite, inclusiv cerinţa dovezii de cetăţenie pentru a te înregistra la vot în alegerile federale şi solicitarea ca toate buletinele de vot să fie primite până în ziua alegerilor, potrivit France24.
Ordinul afirmă că SUA nu a reuşit „să pună în aplicare protecţiile electorale de bază şi necesare” şi solicită statelor să colaboreze cu agenţiile federale pentru a partaja listele electorale şi a urmări penal infracţiunile electorale. Acesta ameninţă cu retragerea finanţării federale din statele în care funcţionarii electorali nu se conformează.
Acţiunea, care va fi probabil contestată rapid deoarece statele au o autoritate largă de a-şi stabili propriile reguli electorale, este în concordanţă cu lunga istorie a lui Trump de a răbufni împotriva proceselor electorale.
Acesta a susţinut adesea că alegerile sunt fraudate, chiar înainte de a se cunoaşte rezultatele, şi a dus lupte împotriva anumitor metode de vot de când a pierdut alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden.
Trump s-a concentrat în special asupra votului prin corespondenţă, susţinând fără dovezi că este nesigur şi invită la fraudă, chiar dacă şi-a schimbat poziţia cu privire la această problemă, având în vedere popularitatea sa în rândul alegătorilor, inclusiv al republicanilor. Deşi există fraude, acestea sunt rare, limitate ca amploare şi sunt urmărite penal.
Cerinţa ordinului privind dovada cetăţeniei indică faptul că preşedintele nu aşteaptă ca republicanii din Congres să adopte mult aşteptata Lege privind salvgardarea eligibilităţii alegătorilor americani sau Legea SAVE, care vizează acelaşi lucru.
Republicanii susţin măsura cu pricina ca fiind necesară pentru a restabili încrederea publică în alegeri. Votul persoanelor fără cetăţenie în alegerile federale este deja ilegal şi poate duce la acuzaţii de infracţiune şi deportare.
Grupurile pentru drepturile de vot şi-au exprimat îngrijorarea că această cerinţă ar putea priva cetăţenii de dreptul de vot. Potrivit unui raport din 2023 al Centrului Brennan pentru Justiţie şi al altor grupuri, se estimează că 9% dintre cetăţenii americani de vârstă votantă, adică 21,3 milioane de persoane, nu au dovada cetăţeniei la îndemână.
Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că femeile căsătorite care şi-au schimbat numele vor întâmpina probleme atunci când vor încerca să se înregistreze, deoarece în certificatele lor de naştere figurează numele lor de fată. Astfel de probleme au avut loc la recentele alegeri municipale din New Hampshire, care are o nouă lege de stat ce impune dovada cetăţeniei pentru înregistrarea la vot.
Ordinul lui Trump solicită agenţiilor federale, inclusiv Departamentului pentru Securitate Internă, Administraţiei pentru Securitate Socială şi Departamentului de Stat, să împărtăşească cu funcţionarii electorali datele federale care i-ar putea ajuta să identifice persoanele fără cetăţenie de pe listele lor.
De asemenea, ordinul prevede că procurorul general ar trebui „să acorde prioritate aplicării legilor federale privind integritatea electorală” în statele care nu împărtăşesc cu guvernul federal informaţii privind infracţiunile electorale suspectate.
Ordinul urmăreşte să impună ca voturile să fie „exprimate şi primite” până în ziua alegerilor şi afirmă că finanţarea federală ar trebui să fie condiţionată de conformitatea statelor. În prezent, 18 state şi Puerto Rico acceptă buletinele de vot primite prin poştă după ziua alegerilor, cu condiţia ca acestea să aibă ştampila poştei la data respectivă sau înainte de aceasta, potrivit Conferinţei Naţionale a Legislativelor de Stat.
Ordinul lui Trump se va confrunta probabil cu contestaţii juridice, având în vedere că Constituţia conferă statelor autoritatea asupra alegerilor. În timp ce Congresul are puterea de a reglementa votul - şi a făcut acest lucru prin adoptarea unor legi precum Voting Rights Act - Constituţia precizează clar că statele au autoritatea primară de a stabili „timpul, locul şi modul” alegerilor.
Secretarul de stat democrat din Colorado, Jena Griswold, a calificat ordinul drept o înarmare „ilegală” a guvernului federal şi a declarat că Trump „încearcă să îngreuneze lupta alegătorilor la urne”.
Reprezentantul democrat Joe Morelle din New York, membrul de rang al comisiei din Camera Reprezentanţilor care supraveghează alegerile, a declarat că ordinul executiv „nu este doar prost orientat - este imoral şi ilegal”.
Cel puţin un avocat democrat a ameninţat marţi cu acţiuni în justiţie. Marc Elias, care a fost subiectul furiei lui Trump, a declarat într-o postare pe social media: „Acest lucru nu va sta în picioare. Vă vom da în judecată”.
Ramura executivă are o anumită autoritate asupra alegerilor, a declarat Justin Levitt, expert în drept constituţional şi fost consilier politic principal la Casa Albă în timpul administraţiei Biden. Acesta a afirmat că unele agenţii federale oferă sprijin electoral, inclusiv Comisia americană de asistenţă electorală, care distribuie granturi federale statelor şi gestionează un program de certificare voluntară pentru sistemele de vot. Agenţia americană pentru securitatea cibernetică şi securitatea infrastructurii ajută funcţionarii electorali să îşi protejeze sistemele.
Fostul preşedinte Biden a emis un ordin executiv în 2021 prin care le ordona agenţiilor federale să ia măsuri pentru a stimula înregistrarea alegătorilor, ceea ce a atras plângeri din partea republicanilor, care au calificat-o drept o depăşire a atribuţiilor federale. Trump a anulat acel ordin.
Ordinul lui Trump solicită Comisiei de asistenţă electorală să modifice orientările privind sistemele de vot pentru a proteja integritatea alegerilor, inclusiv orientări conform cărora sistemele de vot nu ar trebui să utilizeze un buletin de vot care utilizează un cod de bare sau un cod QR în procesul de numărare a voturilor. Comisia ar trebui să condiţioneze finanţarea pe care o distribuie statelor de aceste noi orientări.
Aproape toţi alegătorii care votează personal în Georgia, precum şi alegătorii din alte câteva state, folosesc maşini de vot cu un ecran tactil mare pentru a-şi înregistra voturile. Maşinile tipăresc apoi un buletin de vot pe hârtie cu un rezumat al alegerilor alegătorului, care poate fi citit de om, şi un cod QR, un tip de cod de bare, care este citit de un scaner pentru numărarea voturilor.
Nu este foarte clar cum va afecta ordinul executiv Georgia şi celelalte jurisdicţii care utilizează aceste aparate. Reprezentanţii secretarului de stat Brad Raffensperger nu au răspuns imediat, marţi seară, la mesajele care solicitau comentarii. Raffensperger a emis o declaraţie în care îi mulţumeşte lui Trump pentru ordinul executiv, numindu-l „un prim pas important pentru reforma integrităţii electorale la nivel naţional”.
Reprezentantul Bryan Steil din Wisconsin, preşedintele comisiei Camerei Reprezentanţilor care supraveghează alegerile, a declarat că ordinul este o „acţiune binevenită pentru a ne securiza alegerile şi a preveni influenţa străină”.
Mike Lindell, un aliat al lui Trump care răspândeşte conspiraţii electorale şi care doreşte să interzică sistemele de vot în favoarea numărării manuale a buletinelor de vot, a strâns fonduri pe baza veştii de marţi, spunând într-un e-mail că va repara „alegerile noastre bolnave”.
Ordinul executiv al lui Trump vine în contextul în care Comitetul Naţional Republican a lansat un efort masiv de a cerceta menţinerea listelor electorale la nivel naţional. Comitetul a trimis săptămâna aceasta cereri de documente publice prin care solicită documente legate de actualizarea listelor electorale în 48 de state şi în Washington, D.C., afirmând că publicul ar trebui să ştie cum elimină statele persoanele neeligibile din listele electorale, inclusiv persoanele decedate şi non-cetăţenii.
Trump a făcut referire la frauda electorală atunci când a semnat ordinul marţi, spunând: „sperăm că acest lucru va pune capăt fraudei”. El a adăugat că vor fi luate mai multe măsuri electorale în săptămânile următoare.