Trump provoacă zarvă după ce invită Rusia să găsească emailurile "pierdute" de Hillary Clinton

Apelul bizar al lui Trump a fost respins nu numai de campania lui Hillary Clinton dar şi de unii lideri republicani. Trump a afirmat că, de fapt, curiozitatea sa asupra emailurilor dispărute este mai importantă decât securitatea naţională.
Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

În timpul unei conferinţe de presă susţinută miercuri în Florida, Trump i-a invitat pe hackerii ruşi să se infiltreze în emailul privat al candidatului prezidenţial democrat Hillary Clinton. Apelul său a atras imediat un val de nemulţumiri.

“Rusia, dacă mă asculţi, sper să fii capabilă să găseşti cele 30.000 de emailuri care lipsesc”, a declarat Trump. “Cred că vei fi recompensată din plin de presa noastră!”

El a făcut referire la emailurile care au dispărut de pe adresa de email privată folosită de Clinton în timp ce ocupa funcţia de Secretar de Stat. În ciuda acestei lipse, FBI a concluzionat după o investigaţie lungă de un an că procurorii nu au niciun motiv să formuleze acuzaţii împotriva lui Clinton sau a colabotatorilor săi.

Apelul lui Trump către Rusia a provocat vâlvă nu numai în sânul campaniei lui Clinton, ci şi în rândul liderilor republicani – chiar şi candidatul republican pentru funcţia de vicepreşedinte, Mike Pence, a reacţionat negativ.

Consilierul de top al lui Clinton, Jake Sullivan, l-a criticat pe Trump pentru încurajarea Rusiei să hackuiască emailurile fostului secretar de stat, descriind comentariile sale ca o “problemă de securitate naţională”.

Republicanii resping apelul lui Trump

Brendan Buck, purtător de cuvânt al preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, a respins apelul lui Trump, susţinând că preşedintele rus Vladimir Putin şi guvernul său nu au nicio treabă să se amestece în alegerile americane.

“Rusia este o ameninţare globală condusă de un bătăuş înşelător”, a susţinut Buck într-o declaraţie. “Putin ar trebui să stea departe de aceste alegeri”.

În acelaşi timp, Pence a declarat că “FBI va afla cine se află în spatele hackingului. Dacă este Rusia şi ei interferează cu alegerile noastre, vă pot spune sigur că ambele părţi şi administraţia SUA se vor asigura că vor avea urma consecinţe serioase”.

Înainte ca Trump să facă acest apel bombă, preşedintele american Barack Obama a analizat relaţia candidatului republican cu liderul de la Kremlin. “Donald Trump şi-a exprimat în repetate rânduri admiraţia pentru Vladimir Putin. Şi cred că Trump a avut parte de o acoperire [media] destul de favorabilă”, a susţinut Obama într-un interviu cu NBC News difuzat marţi.

Experţii în securitate susţin că, aparent, agenţii ruşi au pătruns ilegal în emailul Comitetului Naţional Democrat în decursul anului trecut. Acuzaţia este investigată de FBI, dar Trump susţine că este deranjat de o astfel de perspectivă.

“Dacă Rusia sau China sau oricare altă ţară au obţinut acele emailuri, să fiu sincer, mi-ar place să le văd”, a declarat Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe