Trump preia complet narativa Moscovei, cere alegeri în Ucraina ca precondiţie a unui acord de pace

Ucraina aruncată sub autobuz
Donald Trump împreună cu Vladimir Putin, arhivă (Mikhail Klimentyev/AFP/Getty Images)
Redacţia
19.02.2025

Donald Trump îi cere lui Volodimir Zelenski să organizeze alegeri care l-ar putea înlătura din funcţie ca precondiţie a unui prezumtiv acord de pace în Ucraina.

Comentariile sale au survenit după ce Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, s-au întâlnit marţi în Arabia Saudită pentru prima dată pentru a discuta condiţiile de încheiere a războiului din Ucraina.

După mai mult de patru ore de discuţii, a reieşit că ambele părţi au convenit că ar trebui organizate alegeri în Ucraina înainte de a se ajunge la un acord de pace final.

Propunerea stârneşte îngrijorarea că Rusia va folosi scrutinul pentru a-l înlătura din funcţie pe liderul de război al Ucrainei şi pentru a instala un candidat pro-Putin care ar fi de acord cu condiţiile de pace favorabile Moscovei, transmite Telegraph.

Mai târziu, marţi, Trump a declarat că cererea de organizare a alegerilor prezidenţiale ucrainene „a venit din partea mea”.

Vorbind de la clubul Mar-a-Lago din Palm Beach, el a spus: „Avem o situaţie în care nu am avut alegeri în Ucraina, în care avem lege marţială, în esenţă, lege marţială în Ucraina, în care liderul din Ucraina, adică, nu-mi place să spun asta, dar are o rată de aprobare de 4%, şi în care o ţară a fost făcută praf...

Dacă Ucraina vrea un loc la masă, oamenii nu ar trebui să spună că a trecut mult timp de când au avut alegeri.

[Cerinţa n.n.] Nu este un lucru rusesc, este ceva care vine de la mine şi de la multe alte ţări, de asemenea.”

Mandatul lui Zelenski a luat sfârşit în mai, iar, conform Constituţiei ucrainene, alegerile nu pot fi organizate cât timp legea marţială nu este ridicată. De asemenea, este extrem de greu, dacă nu imposibil, să fie organizate alegeri libere mai ales în teritoriile ocupate de armata rusă.

Lavrov a declarat că diplomaţii din echipa SUA au propus, de asemenea, un moratoriu privind atacurile asupra infrastructurii energetice din Rusia şi Ucraina.

Un moratoriu similar a fost discutat anul trecut în timpul negocierilor pentru restabilirea acordului privind cerealele din Marea Neagră, dar Kievul a refuzat să se angajeze în dialog, a spus ministrul rus de Externe, cunoscut pentru declaraţiile sale lipsite de adevăr.

Zelenski nu a fost invitat să participe la discuţii şi a anulat o vizită planificată în Arabia Saudită miercuri, deoarece nu a primit clarificări cu privire la faptul dacă Statele Unite sau orice delegaţi ruşi vor mai fi acolo pentru întâlniri semnificative.

„Nu ştiu cine va rămâne acolo şi cine va pleca şi, ca să fiu sincer, nu-mi pasă”, a spus el.

El a reacţionat cu furie la reuniunea din Arabia Saudită, afirmând că orice discuţii menite să pună capăt războiului ar trebui să fie „corecte” şi să implice ţările europene, inclusiv Turcia - care s-a oferit să găzduiască negocierile.

„Ucraina, Europa în sens larg - şi aceasta include Uniunea Europeană, Turcia şi Regatul Unit - ar trebui să fie implicată în conversaţii şi în dezvoltarea garanţiilor de securitate necesare cu America în ceea ce priveşte soarta părţii noastre de lume”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă cu Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.

Negocierile „nu ar trebui să aibă loc pe la spatele nostru”, a adăugat el.

Trump şi-a apărat decizia de a nu invita Ucraina la discuţiile din Arabia Saudită, spunând că „au avut trei ani” pentru a pune capăt războiului.

„Am auzit că sunt supăraţi că nu au avut un loc. Ei bine, au avut un loc timp de trei ani şi mult timp înainte de asta, acest lucru ar fi putut fi rezolvat foarte uşor”, a spus el.

„Chiar un negociator mediocru ar fi putut rezolva acest lucru cu ani în urmă, fără a pierde prea mult teren, foarte puţin teren, fără a pierde vieţi omeneşti şi fără a pierde oraşe care sunt făcute praf”.

Discuţiile de marţi au reprezentat o resetare a relaţiilor dintre Rusia şi SUA, ambele ţări convenind să restabilească misiuni în ţările lor respective şi să înceapă negocieri geopolitice şi economice.

Prima etapă a acordului de pace propus în timpul întâlnirii de marţi ar implica o încetare a focului, urmată de alegeri prezidenţiale în Ucraina, care au fost amânate în timpul războiului sub legea marţială.

Etapa finală ar implica semnarea de către Kiev şi Moscova a unui acord de încetare a conflictului după alegeri, transmite The Telegraph.

Unele sondaje au arătat că sprijinul alegătorilor pentru Zelenski a scăzut la aproximativ 50% la sfârşitul anului 2024, de la 70% cu un an înainte.

Este neclar de ce Trump a citat popularitatea de 4%, deoarece nu a citat surse în acest sens.

Preşedintele rus Vladimir Putin a contestat în repetate rânduri legitimitatea preşedinţiei lui Zelenski după ce acesta a rămas în funcţie dincolo de termenul său, care trebuia să se încheie în luna mai a anului trecut.

Reacţionând la reuniune, o sursă ucraineană a declarat că este „absolut uluitor şi de-a dreptul exasperant ce propun Rusia şi SUA pentru negocierile de pace din Ucraina - o absurditate pură, incredibilă”.

Lavrov a declarat că discuţiile de la masa rotundă cu SUA au fost „utile” şi că ambele părţi au convenit să numească o echipă de negociatori pentru a încheia acordul.

Rubio s-a declarat „convins” că Moscova este pregătită să se angajeze într-un „proces serios” pentru a pune capăt războiului.

El a spus: „Dacă războiul se încheie, nu numai că lumea va fi un loc mai bun, dar cred că vor exista unele oportunităţi unice de a lucra cu [Rusia] în domenii de interes bilateral, geopolitic şi unele oportunităţi economice foarte unice.

„Trebuie să rezolvăm mai întâi situaţia din Ucraina într-un mod acceptabil pentru toată lumea”.

El a spus că Trump a fost singura persoană care ar putea pune capăt luptelor din Ucraina.

„Evident, mai este mult de lucru până când vom avea un rezultat. Dar preşedintele Trump este singurul care îl poate face”.

După mesaje contradictorii, Statele Unite au convenit în Arabia Saudită să nu trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina, a declarat o sursă apropiată Casei Albe pentru The Telegraph.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor