Tribunal ONU refuza cazul Georgiei impotriva Rusiei
Cea mai inalta instanta ONU a decis vineri ca nu are competenta de a judeca plangerile Georgiei care a acuzat Rusia de abuzuri ale drepturilor omului pe teritoriul georgian, deoarece intre cele doua parti nu au avut loc negocieri.
Georgia a acuzat Rusia de "incalcari grave" ale unui tratat anti-discriminare din 1965, pe durata a trei interventii militare in regiunile separatiste Osetia de Sud si Abhazia din 1990 pana in august 2008. Plangerea mai noteaza si o "politica sistematica" de discriminare etnica.
Rusia a cerut respingerea cazului depus de Georgia la Curtea Internationala de Justitie in 2008. Moscova si-a motivat cererea afirmand ca Tbilisi nu a ridicat in mod corespunzator in litigiu si nici nu a incercat sa negocieze, asa cum cere tratatul, inainte ca plangerea depusa la CIJ sa poata fi abordata.
CIJ a declarat vineri ca plangerea si contra-afirmatiile facute de Georgia si Rusia cu privire la purificarea etnica arata ca exista o disputa, dar, ca "nu are competenta sa solutioneze cererea depusa de Georgia", deoarece nu exista nici o dovada ca cele doua parti au negociat pentru a incerca sa rezolve disputa.
"Georgia si Federatia Rusa nu s-au implicat in negocieri cu privire la respectarea de catre aceasta din urma a obligatiilor sale de fond", in conformitate cu tratatul - cunoscut sub numele de Conventia Internationala privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala — a declarat instanta.
Ministrul de Externe georgian Grigol Vashadze a declarat la o conferinta de presa la Natiunile Unite, ca este "extrem de dezamagit" de decizia instantei si a acuzat organismul international de "gasirea unei scuze pentru a nu lua in considerare cazul".
"Rusia si Georgia au fost angajate in discutii bilaterale, efectuate in cadrul discutiilor multilaterale, incepand cu anul 1991, cand Rusia a inceput un razboi nedeclarat impotriva tarii mele. A cita acest motiv - absenta unor discutii bilaterale ... este absolut, complet ridicol", a declarat el, citat de Reuters.
Tina Burjaliani, ministru adjunct al Justitiei in Georgia, a declarat pentru Reuters ca a fost dezamagita de decizia instantei, dar a adaugat ca acest caz ar putea proceda in continuare, Georgia fiind dispusa sa organizeze negocieri cu Rusia, pentru a indeplini cerintele tratatului.
"Suntem gata, suntem hotarati sa negociem cu Rusia, si speram ca aceasta hotarare va pune Rusia intr-o pozitie in care nu poate refuza", a spus ea.
"Instanta a lasat deschisa posibilitatea ca acest caz poate continua o data ce conditiile formale pentru exercitarea competentei de catre instanta de judecata, in conformitate cu Conventia de la 1965, au fost indeplinite", a afirmat ea intr-o declaratie.
In timpul razboiului din 2008, Moscova a atras condamnarea occidentului raspunzand cu o forta militara mult supradimensionata, care a patruns dincolo de zona in disputa cu Georgia, care de altfel este teritoriu georgian.
Pe de alta parte Moscova a acuzat Georgia de repornire a conflictului si a recunoscut mai tarziu regiunile separatiste Osetia de Sud si Abhazia ca state independente. Numai Venezuela, Nicaragua si o mica insula din Pacific au recunoscut cele doua state.