Tribunal din Hong Kong condamnă şapte lideri pro-democraţie la închisoare pentru protestele din 2019

Judecătorul a motivat decizia spunând că, deşi constituţia oraşului garantează libertatea de întrunire şi demonstraţie, drepturile „nu sunt absolute”.
Chan Po-ying (al doilea din stânga) împruenă cu mebri ai Ligii Social Democrate în Hong Kong în faţa tribunalului Wanchai, 1 septembrie 2021 (Sung Pi-lung/The Epoch Times)
DOROTHY LI
02.09.2021

Un tribunal districtual din Hong Kong a pronunţat sentinţe, pe 1 septembrie, împotriva a şapte activişti pro-democraţie pentru implicarea lor într-un miting neautorizat în timpul protestelor anti-guvernamentale de masă din 2019.

Luna trecută, cei şapte activişti au pledat vinovat la acuzaţiile de organizarea şi incitarea participării la o demonstraţie din 20 octombrie 2019, când zeci de mii de locuitori ai oraşului au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva încălcării libertăţilor civile de către Partidul Comunist Chinez.

Hong Kong a fost zguduit de o serie de proteste masive - la care au participat o treime din populaţia oraşului - de la mijlocul anului 2019, după ce guvernul local a anunţat planurile de a permite extrădarea în China continentală, astfel încât sistemul de justiţie al oraşului, bazat pe statul de drept, să fie scurtcircuitat.

Citiți și Guvernul marionetă din Hong Kong mai arestează un redactor şef al ziarului închis Apple Daily

Protestele s-au transformat ulterior într-o mişcare mai largă, care a solicitat democraţie şi libertăţi în faţa controlului tot mai mare exercitat de Partid asupra oraşului. De-a lungul mai multor luni, milioane de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta, unde au fost adesea întâmpinaţi de forţe de poliţie ostile şi violente, care au folosit gaze lacrimogene, tunuri de apă şi chiar muniţie de război, pentru a dispersa manifestaţiile.

Trei activişti au primit 16 luni de închisoare, inclusiv Figo Chan, fost organizator al Frontului Civil al Drepturilor Omului, ONG acum dizolvat; Leung Kwok-hung, un cunoscut activist anti-comunist din Hong Kong şi Albert Ho, fost preşedinte al Partidului Democrat.

Ceilalţi acuzaţi au fost condamnaţi cu pedepse de la 11 la 14 luni de închisoare.

Citiți și 500 de poliţişti percheziţionează cel mai mare ziar anti-comunist din Hong Kong

Şase dintre cei şapte execută în prezent condamnări legate de alte mitinguri neautorizate. Pedeapsa din 1 septembrie va fi executată concomitent cu condamnările anterioare.

Judecătorul Amanda Woodcock a spus că, deşi mini-constituţia oraşului garantează libertatea de întrunire, procesiune şi demonstraţie, aceste drepturi „nu sunt absolute”.

Avocaţi pro-democraţie şi personalităţi politice au asistat la şedinţa tribunalului pentru a-şi exprima sprijinul pentru activişti.

Citiți și Hong Kong pune sub acuzare 47 de activişti pro-democraţie pentru organizarea alegerilor primare de anul trecut

"Sperăm că toată lumea înţelege că aceasta este o condamnare politică", a declarat Chan Po-ying, preşedintele Ligii Social Democrate, în faţa tribunalului.

Condamnările reprezintă cel mai recent episod al represiunii desfăşurate de Partidul Comunist Chinez asupra liderilor mişcării anti-comuniste din Hong Kong.

Hong Kong a trecut printr-o reducere drastică a libertăţilor sale de când Partidul Comunist Chinez a impus o lege de aşa-numită "securitate naţională" în iunie anul trecut, care este folosită pentru a aresta şi închide criticii regimului. Evoluţia a atras condamnarea internaţională. De atunci, zeci de personalităţi pro-democraţie au fost acuzate şi condamnate.

În iulie, o instanţă locală l-a condamnat pe Tong Ying-kit, care a condus o motocicletă ce purta un banner cu sloganul „Eliberaţi Hong Kong-ul, revoluţia vremurilor noastre” la un protest din 2020. Tânărul a primit nouă ani de închisoare.

Tong a fost prima persoană condamnată conform legii "securităţii naţionale", care prevede condamnări inclusiv cu închisoarea pe viaţă. Legea incriminează infracţiuni definite vag - secesiunea, subversiunea şi colaborarea cu forţe străine.

Peste 100 de persoane au fost arestate în temeiul aşa-numitei legi a securităţii naţionale, dosarele lor având peste 60 de capete de acuzare - fiind vizaţi în special politicieni democraţi, activişti, jurnalişti şi studenţi.

De la înăsprirea controlului exercitat de Partidul Comunist Chinez asupra oraşului, numeroşi locuitori au ales să plece. Peste 89.000 de locuitori au părăsit oraşul în anul care s-a încheiat în iunie, potrivit datelor guvernului. Populaţia a scăzut cu 1,2%, marcând cea mai mare scădere din ultimii 60 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor