Trei lucrări ale romantismului rus, într-un concert de neuitat la Sala Radio

Un concert de neuitat va avea loc vineri, 07 Iunie 2013 , ora 19:00 la Sala Radio. Vor putea fi audiate trei lucrări ale romantismului rus care au devenit celebre: Uvertura operei Cneazul Igor, de Aleksandr Borodin; Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră, de Serghei Rahmaninov şi Simfonia nr. 5 în şi bemol major, de Aleksandr Glazunov. Concertul va fi interpretat de Daniel Goiţi, unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, împreună cu Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Jozsef Horvath.
Sala Radio, Radio-Difuziunea Română (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.06.2013

Un concert de neuitat va avea loc vineri, 07 Iunie 2013 , ora 19:00 la Sala Radio. Vor putea fi audiate trei lucrări ale romantismului rus care au devenit celebre: Uvertura operei Cneazul Igor, de Aleksandr Borodin; Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră, de Serghei Rahmaninov şi Simfonia nr. 5 în si bemol major, de Aleksandr Glazunov. Concertul va fi interpretat de Daniel Goiţi, unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, împreună cu Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Jozsef Horvath.

Doi dintre compozitorii care sunt prezenţi în acest concert sunt conectaţi în mod inedit: uvertura operei Cneazul Igor, creaţia lirică inspirată de un poem epic medieval slav, a fost definitivată de Glazunov după moartea subită a lui Borodin.

Una dintre compoziţiile cele mai interpretate în întreaga lume este lucrarea ultimului mare romantic - aşa cum a fost supranumit Rahmaninov – care a fost interpretată la pian chiar de compozitor la premiera din 1901. Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră, de o sensibilitate aparte, poate atinge inima fiecărui spectator şi deseori lucrarea a devenit fond sonor pentru pelicule cinematografice renumite. În ce priveşte compoziţiile sale despre muzică, Rahmaninov a notat: "Eu compun muzică pentru că trebuie să dau o expresie sentimentelor mele."

Dirijorul József Horváth a absolvit cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, ulterior perfecţionându-se cu muzicieni binecunoscuţi în întreaga lume. Din anul 1999, József Horváth este la pupitrul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, iar din noiembrie 2006 al Operei Române din aceeaşi localitate. În 2011 a fost şi director artistic al Festivalului 'Liszt 200', eveniment de anvergură ce a cuprins numeroase concerte, recitaluri şi diverse alte manifestări artistice.

Orchestra “Classica” din Cluj-Napoca, a fost înfiinţată de reputatul dirijor József Horváth, al cărei director artistic este, cu scopul de a promova tineri artişti transilvăneni. Dirijorul clujean este adesea invitat de orchestrele filarmonice din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş şi colaborează cu Orchestra de Cameră şi Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi Corul Radiodifuziunii din Budapesta.

Pianistul Daniel Goiţi, absolvent al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi-a desăvârşit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin. El a fost invitat la importante festivaluri şi a participat la concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA. În România a dat concerte alături de cele mai importante orchestre şi a susţinut recitaluri în ţară şi peste hotare.

Daniel Goiţi a fost distins cu premii la numeroase competiţii naţionale şi a obţinut Premiul I al Concursului George Enescu, Premiul I la Concursul Internaţional Arthur Schanbel (Berlin), iar în prezent este invitat să jurizeze la diverse concursuri importante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor