Turcia cere ajutorul SUA pentru a stăvili controlul aerian rusesc

Se termină luna de miere cu Moscova
Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images)

Un raport surprinzător din Orientul Mijlociu care citează oficialii turci din domeniul apărării susţine că guvernul Turciei a solicitat Statelor Unite să înceapăsă desfăşoare patrule aeriene în sudul Turciei, de-a lungul graniţei cu provincia Idlib a Siriei.

Acest ultim raport survine pe fondul cererilor venite din partea Turciei, de a achiziţiona rachete Patriot din SUA - o evoluţie neaşteptată după ce, în vară, Ankara a operaţionalizat sisteme radar ruseşti S-400, care au tensionat fără precedent relaţia cu SUA.

Ankara încearcă, de asemenea, să implice mai mult NATO, după ce Erdogan a promis să împiedice forţele pro-Assad să câştige controlul asupra provinciei Idlib, pe fondul unei crize umanitare care ar putea genera o creştere a numărului de refugiaţi de până la 1 milion de persoane.

Turcia, care este membru NATO, a solicitat Statelor Unite să efectueze patrulele aeriene în spaţiul său aerian de la marginea provinciei siriene Idlib pentru a arăta sprijin pentru operaţiunile militare în curs de desfăşurare efectuate de Ankara împotriva forţelor loiale Damascului (sprijinite de Rusia), a declarat un oficial turc.

Solicitarea a fost făcută în timpul vizitei recente a trimisului special american, James Jeffrey, la Ankara.

Jeffrey a exprimat un sprijin puternic pentru „Turcia, aliatul NATO”, pe măsură ce criza din provincia Idlib începe să tensioneze relaţiile dintre Turcia, Rusia şi Iran.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut, de asemenea, presiuni asupra lui Trump într-un apel telefonic cerând sprijin militar. "El [Trump] a promis că va sancţiona oficialii regimului sau pe oricine este implicat în atacuri împotriva civililor. Şi că va face declaraţii dure", a afirmat un oficial de vârf turc în raport. „Dar încă nu s-a angajat în nimic care să implice militarii.”

"Un alt oficial turc a spus că Ankara aştepta şi un răspuns din partea NATO care să ofere mai mult sprijin necesităţilor sale de apărare aeriană", a adăugat raportul.

Dar, în afară de condamnarea vocală şi sancţiunile aplicate oficialilor sirieni pentru ofensiva în curs de desfăşurare în Idlib, analiştii consideră că administraţia americană va rămâne în expectativă, mai ales că Turcia dă indicaţii că va activa nou-achiziţionatul S-400.