Erdogan - Turcia promite că va ataca forţe siriene dacă este provocată

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Armata turcă va ataca forţele guvernamentale siriene în aer sau la sol oriunde în Siria, dacă un alt soldat turc este rănit, a declarat miercuri preşedintele turc Tayyip Erdogan.

Erdogan a declarat că Turcia este hotărâtă să împingă forţele guvernamentale siriene dincolo de posturile de observaţie turceşti în provincia Idlib (aflată către graniţa dintre cele două ţări) şi a avertizat rebelii aliaţi sirieni să nu ofere forţelor guvernamentale o scuză pentru a ataca.

Provincia Idlib este scena unor noi incidente între armata turcă şi cea siriană, în ultimele săptămâni, pe măsură ce forţele guvernamentale susţinute de Rusia şi Iran au câştigat tot mai mult controlul asupra teritoriului.

Turcia, care este aliată cu unele grupări rebele opuse preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a organizat marţi un contraatac, după ce 13 militari turci au fost ucişi de armata siriană în Idlib.

„Dacă soldaţii noştri sunt cât de puţin răniţi în posturile de observaţie sau în alte locuri, declar că vom lovi forţele regimului peste tot imediat, indiferent dacă este vorba de provincia Idlib sau de liniile acordului de la Soci”, a spus Erdogan, referindu-se la un acord de încetare a focului din 2018.

"Vom face acest lucru prin orice mijloace necesare, în aer sau la sol, fără a ezita, fără a permite nicio obstrucţionare", a spus preşedintele turc membrilor PartiduluifAK AK din Ankara.

Rusia, care are o bază aeriană în Siria, a controlat spaţiul aerian din Idlib în ultimii ani.

Pierderile turceşti au tensionat legăturile dintre Ankara şi Moscova. Agenţia de ştiri TASS a transmis că preşedintele rus Vladimir Putin şi Erdogan au convenit într-un apel telefonic că părţile vor continua contactele în dosarul sirian.

„Am dat mesajul că vom acţiona fără compromisuri asupra celor din grupurile de opoziţie care acţionează într-un mod nedisciplinat şi oferă regimului o scuză pentru a ataca”, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe