Trebuie găsit cât mai repede un investitor pentru Oltchim, crede Florin Cîţu

Epoch Times România
20.09.2012

Nu va exista niciodată un moment prielnic pentru privatizarea Oltchim, a spus, la The Money Channel, analistul economic Florin Cîţu, care a adăugat că ar fi în interesul Guvernului să găsească cât mai repede un investitor pentru această companie.

"Eu nu cred că vreodată vom putea să vindem un activ pe care îl are statul ca să acopere pierderile pe care le-am acumulat în ultimii 20 de ani. Oltchim niciodată. Putem să aşteptăm şi să vină oricine să ne spună teoria că nu e momentul bun acum. Niciodată nu va fi un moment aşa bun încât să acoperim cheltuielile pe care statul le-a avut cu această instituţie" a spus Cîţu.

Potrivit acestuia, "dacă le luăm pe toate la rând, eu vă spun că niciodată nu o să avem un moment bun în care să putem să acoperim acele cheltuieli. Din contră, cu cât facem mai repede această privatizare, cu atât putem să avem un investitor care are tot interesul să fie pe profit, care să plătească statului impozit pe profit şi acei bani or să fie redistribuiţi mai departe".

Privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea a fost amânată pentru 20 septembrie, a decis luni Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).Astfel, mai pot fi depus oferte pînă la 20 septembrie, ora 12.00, urmând ca licitaţia pentru privatizare să aibă loc pe 21 septembrie.

Termenul iniţial pentru licitaţie era 18 septembrie.

Decizia a fost luată după ce au fost depuse mai multe contestataţi în instanţă la privatizarea Oltchim.

Patru oferte fuseseră depuse până luni pentru privatizarea Oltchim, acestea fiind din partea Aisa Invest, Chimcomplex, PCC şi a lui Dan Diaconescu. Aisa Invest şi Chimcomplex sunt controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza. PCC este acţionarul minoritar de la Oltchim.

Ofertele depuse luni de omul de afaceri Ştefan Vuza prin intermediul Aisa Invest şi Chimcomplex au fost retrase miercuri, urmând să fie depusă joi o singură ofertă, îmbunătăţită.

Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim. În cadrul procedurii de privatizare, se vor vinde şi creanţele companiei, în valoare de circa 1,8 miliarde de lei, deţinute de AVAS şi Electrica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor