Traseu "cu enigme" la poalele Retezatului

Panorama a Parcului Naţional Retezat. (Emi Cristea / ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
01.10.2009

Turiştii de toate vârstele care vor vizita Retezatul vor putea alege un traseu "cu enigme", pe parcursul căruia amatorii de drumeţii sunt invitaţi să descopere flora, fauna şi legendele unor obiective istorice, într-o călătorie care durează aproape patru ore.

Proiectul, intitulat "Natură, oameni şi istorie", a fost realizat de Administraţia Parcului Naţional Retezat (APNR) în parteneriat cu Asociaţia de Turism Retezat şi Primăria comunei Sălaşu de Sus, fiind finanţat în comun cu Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România.

"Traseul a fost conceput cu gândul la cei care trec prin comuna Sălaşu de Sus sau care doresc să petreacă mai multe zile în zonă. Este destinat oaspeţilor mari şi mici ai Ţării Haţegului. Circuitul poate fi străbătut de vizitatorii de orice vârstă, părinţi cu copii sau bunici cu nepoţei. Fiecare va găsi ceva interesant de văzut şi de aflat pe acest traseu" - a declarat Florina Crişan, responsabilă cu relaţiile publice la APNR.

Circuitul începe la Centrul de vizitare Nucşoara al APNR şi poate fi parcurs pe jos în aproximativ trei-patru ore. Dificultatea traseului este mică iar turiştii trebuie să urmeze doar marcajul cu bandă albastră şi săgeţile indicatoare, pentru a nu se rătăci.

Pe drum, turiştii vor întâlni şase panouri concepute pe înţelesul publicului larg - "că doar suntem în vacanţă, nu la un simpozion ştiinţific" - pe care apar fotografii, desene şi informaţii inedite despre animale şi plante care trăiesc în Retezat şi la poalele muntelui. Informaţiile sunt completate cu date despre istoria şi tradiţiile locului.

"Pentru ca micuţii să nu se plângă că-i dor picioruşele, îi facem curioşi cu tot felul de enigme, imagini ghicitoare, poveşti şi legende. Ca să găseşti răspunsul la enigma de pe un panou trebuie neapărat să ajungi la panoul următor. Una dintre enigme este legată de existenţa lângă satul Mălăieşti a unui turn de piatră care nu avea uşi, ci doar ferestre situate sus, la etaj. Copiii vor afla rolul turnului şi pe unde intrau oamenii acolo" - a spus Florina Crişan.

La sfârşitul traseului, cei mai isteţi copii vor primi un premiu la Centrul de vizitare Nucşoara.

Responsabilii APNR îi sfătuiesc pe turişti ca pentru acest traseu să se echipeze cu haine comode, încălţăminte sport, antiderapantă, ochelari de soare. Din bagaj nu ar trebui să lipsească o sticlă cu apă şi bomboanele cu vitamina C, pentru a preveni febra musculară.

Aruncarea oricăror ambalaje şi resturi pe traseu este interzisă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor