Trapperul MGK666, armele-fantomă, clanuri interlope şi influenţa toxică asupra tinerilor. Ce spune un cunoscut expert antidrog
Expertul antidrog Cătălin Ţone a pledat, în emisiunea "Politica zilei" realizată de Ioana Constantin, pentru măsuri mai dure din partea statului pentru a-i proteja pe tineri de influenţele toxice din mediul online, unde deseori vedem influenceri cu un număr mare de fani care instigă deschis la comiterea de infracţiuni.
Discuţia a venit în contextul în care DIICOT a declanşat o amplă operaţiune denumită "Ghost Guns", cu peste 130 de percheziţii în multiple judeţe şi în Bucureşti, vizând o reţea de trafic de droguri şi arme. Printre persoanele anchetate se numără socrul lui Tzancă Uraganu şi trapperul Andrei Mihalache, cunoscut ca MGK.
În dosar sunt investigate infracţiuni grave, inclusiv trafic de droguri, contrabandă şi nerespectarea regimului armelor. Aproximativ 60 de mandate de aducere au fost emise, iar cei vizaţi sunt aduşi pentru audieri la DIICOT Ploieşti. Detalii aici.
Redăm mai jos dezbaterea din platou:
Jurnalistă: Fac eforturi să înţeleg cine sunt oamenii ăştia. Deci trapperul MGK666... ceva rău. Socrul lui Tzancă Uraganu şi cine ştie cine o mai fi acolo. Îl vedem şi pe băiatul ăsta, uite, scăpat de sub orice control. Cu arme, spuneţi dumneavoastră, "ghost guns". Ce sunt acestea?
Cătălin Ţone: Da, sunt arme fantomă. Pentru a fi mai uşor de traficat, aceste arme se descompun în părţi componente, se ascund în diferite părţi ale unor autovehicule, autoturisme, se aduc în ţara de destinaţie, apoi se reasamblează şi se vând. Aşa a procedat şi această reţea. Condusă de un turc înstărit, aducea din Turcia aceste arme, se asamblau şi erau vândute către nu mai puţin de şase clanuri interlope. Au fost 130 de percheziţii, toate concentrate în Bucureşti şi în jurul Bucureştiului.
Avem Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu şi Călăraşi. Şi vedem, da, clanuri importante, clanuri care, de-a lungul vremii, au fost implicate în diferite activităţi infracţionale, sonore, cu o gamă largă de infracţiuni. Iar acum s-a reţinut de bază constituirea unui grup infracţional organizat sau grup mafiot, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată. Da, aceste părţi componente aduse peste frontieră se reţin în infracţiunea de contrabandă şi nelipsitul trafic de droguri de risc şi de mare risc. Acum au fost duşi la audieri, sunt audieri maraton, începe şi cascada denunţurilor. Va fi un caz destul de interesant.
Implicarea acestei pseudo-vedete, aş spune, cunoscută ca MGK666, este aproape inevitabilă, pentru că este un tânăr de 24 de ani certat cu legea, a mai fost cercetat pentru deţinere de arme fără autorizaţie, pe care le-a expus cu ocazia diferitor videoclipuri. Locuieşte, s-a născut şi locuieşte în sectorul şase al Capitalei. Din păcate, pentru unii adolescenţi, este un idol, pentru că este invitat în mod repetat la balurile bobocilor, unde interpretează melodii cu caracter obscen şi violent, îndeamnă la consumul de droguri şi violenţă, inclusiv împotriva părinţilor şi cadrelor didactice.
Jurnalistă: Bun, dar aici nu ştiu, dincolo de ce fac forţele de ordine, instituţiile de forţă, ce alte lucruri ar putea să facă totuşi statul pentru a proteja copiii care au acces la toţi aceşti indivizi prin internet.
Cătălin Ţone: Eu am rugat să se stabilească un sistem mult mai bine pus la punct de filtrare, CNA are responsabilitate şi în zona internetului. Ştim de aproape trei ani.
Eu cred că nu îşi face treaba ca la carte, pentru că vorbim de existenţa pe anumite platforme în continuare a unor melodii care în niciun caz nu au un scop educativ, mai mult decât atât, au un scop chiar de instigare la anumite infracţiuni, aşa cum spuneam anterior. Şi vreau să vă spun că aceşti indivizi au sute de mii, milioane de urmăritori.
Copiii noştri ascultă, adolescenţii ascultă, ei având creierul în formare, de multe ori având în vedere problemele personale, nu ştiu, la şcoală sau în familie, ori dezechilibre din familie, ei se duc către aceşti indivizi pe care îi consideră idoli. Şi credeţi-mă, discut cu sute, poate cu mii de copii într-o singură lună şi aceşti indivizi sunt foarte cunoscuţi şi reprezintă, în opinia mea, un pericol social.
De aceea, ar trebui, odată pentru totdeauna, să se ia măsuri în zona apariţiei pe internet şi, în acelaşi timp, cred eu, ar trebui reglementată şi prezenţa la aceste spectacole, dacă nu a acestor indivizi, măcar cenzurarea sau filtrarea, ca să fiu mai concret, a prezenţei minorilor la spectacole.