Transportul ilicit de pasageri, în creştere. Legea care îi pedepseşte pe vinovaţi, la sertar
alte articole
Transportul de pasageri fără forme legale a crescut de la 18% în martie 2012 la peste 25% în martie 2013, conform unui raport dat publicităţii de Federaţia Operatorilor Români de Transport. Au fost luate în calcul persoanele fizice care au transportat ilegal călători cu maşinile personale atât în România, cât şi în străinătate.
“Am realizat raportul pe baza centralizărilor pe care le-am făcut din teritoriu, de la colegii noştri care i-au observat pe cei care transportau ilegal persoane şi au făcut sesizări la poliţie. S-a cerut intervenţia poliţiei care a primit numerele de înmatriculare ale maşinilor implicate în transporturi ilegale. La realizarea studiului, ne-am raportat la fluxul de călători de la nivel naţional comunicat de Secretariatul General al Guvernului, pe baza datelor statistice. Am estimat că este vorba despre 60.000 de maşini, la nivelul întregii ţări, cu care se face transport ilegal”, a declarat, pentru Epoch Times, Augustin Hagiu, consultant pe probleme de transport la Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT).
Transportatorii legali s-au plâns că proiectul de lege care stabileşte măsuri dure pentru pedepsirea celor care lucrează ilegal se află la Parlament şi nu se doreşte urgentarea aprobării actul respectiv.
“În Parlamentul României iniţiativa de modificare a legislaţiei pentru a putea aplica măsuri concrete împotriva transportului ilicit cu autoturisme şi anume propunerea pentru completarea art. 55, punctul 5 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi închiriere având Plx nr. 206/2011 este abandonată în sertarele Comisiei de industrii şi servicii”, au precizat cei de la FORT.
Legislaţia care se aplică în prezent este considerată prea blândă de transportatorii legali care consideră că cei care desfăşoară această activitate ilegal nu sunt deloc descurajaţi de autorităţi.
“Poliţia a luat măsuri firave până acum. Problema este că a fost scos din OG nr. 34/2010 şi apoi din Legea nr. 168/2010 punctul referitor la amenzi pentru cei care transportă ilicit persoane cu maşini cu mai puţin de nouă locuri şi pentru care amenzile erau între 25.000 şi 50.000 de lei. Cei cu maşini mici, adică cele care au mai puţin de nouă locuri, pot face transport ilegal, iar poliţia când e sesizată spune că ar trebui chemată Garda Financiară să constate. În 2011, un deputat a lansat o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii nr. 38/2003, proiectul a fost discutat la Comisia de industrii şi servicii, dar este în continuare blocat, la fel ca şi Legea taximetriei. Proiectul este susţinut de 14 deputaţi şi şapte senatori”, a precizat Augustin Hagiu.
Legislaţia actuală prevede obligaţia de a obţine autorizaţie de funcţionare în cazul celor care fac transport de persoane cu maşini de 8 1 locuri sau mai multe.
“La Registrul Auto Român au venit “valuri” de cetăţeni cu maşini 8 1 pentru înlocuirea certificatelor de înmatriculare unde să fie trecute ca fiind 7 1, după ce au scos un scaun, pe care apoi l-au pus la loc. Ar trebui ca toate autoturismele cu care se face transport ilegal să poată fi amendate”, a afirmat Augustin Hagiu.
Pentru că nu pot schimba legislaţia, transportatorii au iniţiat o campanie de sensibilizare a călătorilor pe care îi sfătuiesc să nu folosească serviciile oferite de transportatorii ilegali, pentru a evita riscurile la care se expun. Federaţia Operatorilor Români de Transport a elaborat un material de informare ce va fi pus la dispoziţia călătorilor.
Mesajul către călători
“Stimaţi pasageri,
Din respect pentru dumneavoastră şi pentru că suntem permanent preocupaţi de siguranţa şi confortul călătoriilor vă comunicăm următoarele:
- Singura formă legală de transport pasageri prin curse regulate în trafic judeţean şi interjudeţean este aceea desfăşurată de operatori de transport licenţiaţi pentru astfel de activităţi
- Un transportator licenţiat deţine permanent asigurare valabilă pentru pasageri şi bagaje
- Autovehiculele sunt clasificate pe categorii de confort şi sunt dotate cu aer condiţionat sau climă obligatoriu începând cu data de 1.05.2013
- Conducătorii auto deţin atestat profesional şi sunt verificaţi periodic din punct de vedere medical şi psihologic
- Apelând la servicii de transport neautorizate sunteţi expuşi permanent pericolelor generate de starea autovehiculelor şi conduita şoferilor amatori
- Nu utilizaţi pentru călătoriile Dumneavoastră decât transportatori licenţiaţi.
- Nu vă puneţi viaţa în pericol apelând la cei aflaţi în afara legii pentru o reducere de câţiva lei.”