Transnistria dă vina pe Moldova pentru ambuteiajele de la hotarul cu Ucraina
Tiraspolul oficial încearcă să motiveze prin uneltirile Moldovei formarea de "cozi sezoniere" la punctele de trecere de la sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, determinate de călătoriile masive ale locuitorilor la odihnă pe litoralul Mării Negre. Potrivit primului post de televiziune transnistrean, Ministerul Afacerilor Externe din Tiraspol a afirmat că ambuteiajele sunt determinate de "acţiunile părţii moldoveneşti, care refuză să elibereze autorizaţiile corespunzătoare transportatorilor auto transnistreni", scrie "Infotag".
Vameşii locali sunt de aceeaşi părere. Vicepreşedintele comitetului vamal al autoproclamatei RMN, Boris Panko, susţine că "ambiţiile politice ale Republicii Moldova îi împiedică pe cetăţenii transnistreni să traverseze liber frontierele".
"Dat fiind faptul că transportatorii auto care au obţinut autorizaţii nu sunt în măsură să acopere cererea existentă la acest serviciu, oamenii sunt nevoiţi să folosească automobile personale pentru călătoriile în Ucraina, fapt care a condus în mod firesc la extinderea fluxului de vehicule la punctele de trecere", a opinat Panko.
Şeful adjunct al direcţiei pentru procesul de negocieri al ministerului tiraspolean al externelor, Dmitri Palamarciuc, şi-a exprimat speranţa că "în şedinţele viitoare ale experţilor această chestiune va fi totuşi rezolvată, eventual, modificările din conducerea ministerului moldovenesc al Transporturilor vor fi un impuls".
"În acelaşi timp, având în vedere înăsprirea poziţiilor părţii moldoveneşti, Transnistria lucrează şi la direct cu reprezentanţii Ucrainei în această problemă. În special, ne-am adresat reprezentanţilor ucraineni încă în şedinţa de la Lvov, apoi în scris, solicitându-le să ne transmită la direct actele de autorizare la care noi avem un drept stabilit prin contingent; acum aşteptăm o reacţie concretă de la reprezentanţii Ucrainei", a spus el.
Transportatorii auto transnistreni se plâng că multora le expiră autorizaţiile, iar Chişinăul refuză să le emită. Eliberarea autorizaţiilor este condiţionată prin obligaţia transportatorilor transnistreni de a obţine numere de înmatriculare de stat ale Republicii Moldova şi de a înregistra vehiculele în R.Moldova.