Transnistria comemorează aniversarea a 21-a a tragediei de la Bender
Aniversarea a 21-a a tragediei de la Bender este comemorată, miercuri, în Transnistria. Pe 19 iunie 1992, subdiviziuni ale forţelor armate ale Moldovei şi voluntari au intrat în oraş pentru a instaura "ordinea constituţională", dar situaţia a degenerat în lupte de stradă care au ţinut până la sfârşitul lunii iulie şi au fost oprite după intervenţia trupelor aeropurtate ruse, conduse de generalul Alexandr Lebed.
În Biserica Schimbarea la Faţă din Bender, principalul locaş al urbei, a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor căzuţi fără nicio vină, urmată de un marş funerar al participanţilor la miting până la complexul memorial "Memorie şi Îndurerare", situat lângă podul de peste Nistru. În timpul mitingului festiv, liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, a declarat: "19 iunie este o dată tristă în istoria republicii: în această zi, în urmă cu 21 de ani, a început cea mai sângeroasă acţiune a Moldovei împotriva Transnistriei, care i-a zguduit pe toţi prin cruzimea sa. Chiar şi peste ani rămâne neschimbată memoria despre oamenii care indiferent de origine, credinţă şi profesiune, s-au ridicat în apărarea republicii, au revendicat dreptul de a vorbi în limba maternă, de a trăi pe un pământ liber.
Datoria generală a populaţiei Transnistriei este de a menţine pacea şi unitatea, de a crea prin muncă proprie toate condiţiile pentru o dezvoltare stabilă şi prosperarea RMN. Suntem datori să ne ţinem minte istoria, să tragem învăţăminte din tr ecut de dragul viitorului". În toate oraşele şi satele regiunii au fost coborâte în bernă drapelele "de stat", iar 19 iunie este zi nelucrătoare la Bender. Pe parcursul zilei va avea loc acţiunea "Râul memoriei", în timpul căreia vor fi lăsate jerbe şi flori pe apa Nistrului, va avea loc o regată de canotaj. La 16.45, timp de un minut, vor răsuna sirenele la toate întreprinderile din oraş.
În perioada 19 iunie - 21 iulie 1992 la Bender au avut loc ciocniri armate între forţele MAI al Republicii Moldova, carabinieri, voluntari, armată pe de o parte şi garda RMN, oastea de cazaci a Mării Negre, voluntari de peste hotare, detaşamente de salvatori teritoriale, detaşamente ale oştii populare şi subdiviziuni ale armatei a 14-a a Federaţiei Ruse pe de altă parte, care au luptat pentru controlul asupra oraşului în conflictul transnistrean, care intrase "în faza fierbinte" la sfârşitul anului 1991, precizează InfoTag. Diferite cifre arată că partea transnistreană a avut 342 de morţi şi 672 de răniţi, iar R.Moldova nu a dezvăluit oficial numărul victimelor nici până acum.