Traian Băsescu: România se află într-o situaţie dificilă, existenţa statului de drept e pusă la îndoială

În cadrul unei declaraţii de presă televizate, preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară că "România e într-o situaţie dificilă din punct de vedere politic" şi a avertizat că raportul UE pentru MCV va fi "dezastruos".
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
12.11.2012

În cadrul unei declaraţii de presă televizate, preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară că "România e într-o situaţie dificilă din punct de vedere politic" şi a avertizat că raportul UE pentru MCV va fi "dezastruos".

Referindu-se la cazurile Diaconu, Borbely şi Dobre, dar şi la deciziile ANI privind incompatibilitatea a patru membri ai Executivului preşedintele a precizat: "Reacţia politicienilor este una de dispreţ faţă de interesul românilor".

Iată şi alte declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu pentru acest subiect

- E o declaraţie legată de probleme interne, cu reflexie în exterior şi în modul cum România este evaluată. Nu este treaba mea bătălia politică. Ceea ce am de spus azi e în virtutea art 80, alin 2, din Constituţie care îl obligă pe preşedinte să vegheze la funcţionarea instituţiilor statului. Declaraţia de azi e justificată şi de faptul că mă simt responsabil pentru România şi pentru români şi pentru că am dreptul de a vorbi şi de a spune adevărul.

România e într-o situaţie dificilă din punct de vedere politic. Urmare a evenimentelor din lunile iulie-august, România e pusă sub semnul întrebării ca stat de drept. Principalele evenimente: reducerea atribuţiilor CCR, demiterea Avocatului Poporului, suspendarea preşedintelui. Toate au făcut ca România să fie suspectată că nu îşi mai menţine valorile statului de drept şi cele europene. Ca semn de îngrijorare, s-a stabilit realizarea unui raport suplimentar al Comisiei Europene pe MCV care vizează în primul rând instituţiile statului de drept.

Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe români, nu pe politicieni, a fost ca, urmare a acestor evenimente, în luna septembrie s-a amânat intrarea în Schengen, România ieşind din criteriile politice. Pierderea intrării în spaţiul Schengen îi vizează pe români şi vizează economia. Din păcate, evenimentele din vară au dus la amânarea pe termen nelimitat a unei decizii.

- Decizia Comisiei de a avea un nou raport cu privire la MCV în decembrie era una care să ne ajute, să se constate că a fost o rătăcire a politicienilor în vară.

Declaraţia de azi e justificată şi de faptul că mă simt responsabil pentru România şi pentru români şi pentru că am dreptul de a vorbi şi de a spune adevărul.

Cazul Diaconu, plus altele de la ANI

- Am avut o serie de lucruri de îndeplinit pentru a demonstra că suntem stat de drept. Reacţia politicienilor e doar o dovadă de dispreţ asupra românilor. La Senat, a fost o decizie asupra incompatibilităţii unui senator. prin vot, Senatul a înfrânt decizia. La Camera Deputaţilor, pentru doi foşti miniştri s-a cerut începerea urmăririi penale. Camera a decis prin vot să nu se înceapă urmărirea.

- ANI a constatat incompatibilitatea a patru demnitari. Nu a existat nicio reacţie, decât solidarizare cu cei patru. Nu au nicio legătură cu interesul naţional aceste atitudini de solidarizare cu nişte oameni care se presupune că au încălcat legea. La noi, politicienii se solidarizează. Asta demonstrează că nu suntem stat de drept. Iar efectele le vom vedea în raportul pe MCV. Va fi un raport dezastruos. Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui nou avocat al poporului. Sunt elemente care ne trimit cu mulţi ani înapoi. Actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are vreo responsabilitate.

- Astăzi, am trimis analizarea cazului celor doi foşti miniştri. L-am rugat şi pe Ponta să analizeze situaţia celor patru incompatibili.

- Pentru oamenii cinstiţi, prezenţa în faţa procurorului e şansa de dezvinovăţire. E o şansă, nu o neşansă. Lucrurile acestea trebuiesc rezolvate, dacă vrem să avem un raport care să ne permită reluare discuţiilor pe Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor