Djuvara: I-am scris de două ori lui Băsescu să dea drumul justiţiei şi să înceapă procesul lui Ion Iliescu, în dosarul Revoluţiei

Neagu Djuvara
Neagu Djuvara (Epoch Times România)

Neagu Djuvara a afirmat de curând, într-un interviu acordat postului România TV, că i-a scris preşedintelui Traian Băsescu de două ori pentru a nu opri justiţia în a-şi face treaba şi a demara procesul împotriva fostului şef al statului Ion Iliescu, în dosarul Revoluţiei. Tot în acest context, istoricul, a precizat că “un preşedinte şi un prim-ministru care şi-ar face datoria şi un om ca Mihai Răzvan Ungureanu” sunt capabili să “dea drumul justiţiei”.

“De două ori i-am scris lui Băsescu, nu să intervină în justiţie, ci să nu oprească justiţia (în priviţa dosarului Revoluţiei-n.r.), dosarele sunt adunate undeva. Fiecare guvernant al nostru de 23 de ani nu dă drumul justiţiei. Un preşedinte şi un prim-ministru care şi-ar face datoria şi un om ca Mihai Răzvan Ungureanu cred că e în stare să o facă pur si simplu, să dea drumul justiţiei şi să înceapă procesul lui Ion Iliescu”, a declarat Neagu Djuvara.

Marele istoric a adăugat că, deşi Traian Băsescu este “o personalitate foarte bizară”, îl susţine în duelul acestuia cu premierul Victor Ponta şi cu liderul PNL Crin Antonescu, care “îl au pe Ion Iliescu în spatele lor , (…) un criminal care trebuia judecat de 22 de ani pentru ce a făcut în 1989 pentru ca el cu cei 39 de generali au tras în popor pentru a rămâne ei la putere”.

“Traian Băsescu este o personalitate foarte bizară, chestia cu vânzarea flotei, are foarte multe bube în cap, dar felul în care a fost răsturnat de ceilalţi, de echipa Crin Antonescu-Victor Ponta este şi mai rea decât el. Vă spun drept că în momentul de faţă sunt mai mult de partea lui Băsescu, decât de partea acestor şmecheri. Şi Ponta şi Antonescu îl au pe Ion Iliescu în spatele lor şi îi vezi împreună. Iliescu e mentorul lor. Ori Ion Iliescu este un criminal care trebuia judecat de 22 de ani pentru ce a făcut în 1989 pentru ca el cu cei 39 de generali au tras în popor pentru a rămâne ei la putere”, a completat Djuvara.

Neagu Djuvara a adus critici şi la adresa preşedintelui de onoare al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu.

“El a fost trimis pe vremea lui Ceauşescu cu o mare sumă de bani, 600 milioane de dolari, în insula Ciprului pentru a face nişte cumpărături pentru România. Ei, între timp Ceauşescu cade subit, iar Voiculescu rămâne acolo cu banii şi înfiinţează o societate. Când directorul ziarului România Liberă, acum vreo 15 ani, l-a tratat de hoţ şi escroc pe Voiculescu s-a făcut un proces unde Băcanu (Mihai Băcanu, n.r.) a pierdut şi a plătit o sumă colosală, i-a distrus cariera, l-a omorât. De aceea, când şi eu am spus că tipul este un escroc mi-a trimis o hârtie de la un avocat că dacă nu mă dezic îmi face proces ca a lui Băcanu. Apoi să am la 93 de ani cu individul ăsta plin de bani un proces însemna un fel de sinucidere pentru mine aşa că am plecat capul şi m-am dezis de ce am spus”, a adăugat istoricul.

În ceea ce priveşte afirmaţia lui Traian Băsescu potrivit căreia Regele Mihai ar fi un trădător, în contextul arestării mareşalului Antonescu, Djuvara a precizat că nu îşi poate explica de ce şeful statului a făcut o astfel de declaraţie.

“Această ură a preşedintelui Băsescu împotriva Regelui, personal nu mi-o explic, este ceva visceral, nu are nicio justificare şi de ce se amestecă el în povestea foarte greu de explicat istoriceşte a conflictului din Regele Mihai şi Antonescu. (...) Îl condamn pe Traian Băsescu pentru această furie faţă de Regele Mihai. Să spui că a trădat pentru că a abdicat este o prostie”, a conchis Neagu Djuvara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne