Traian Băsescu: La Consiliul JAI pentru Schengen ne-au susţinut cert 13 state

Referitor la sprijinul pentru aderarea României şi Bulgăriei la Schengen în Consiliul JAI de săptămâna trecută, este "cert" că 13 state au avut poziţii favorabile şi trei s-au exprimat negativ, însă la vot situaţia ar fi fost diferită, a declarat marţi preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
13.03.2013

Referitor la sprijinul pentru aderarea României şi Bulgăriei la Schengen în Consiliul JAI de săptămâna trecută, este "cert" că 13 state au avut poziţii favorabile şi trei s-au exprimat negativ, însă la vot situaţia ar fi fost diferită, a declarat marţi preşedintele Traian Băsescu.

"Când 13 state te susţin, trei vorbesc şi restul tac, la ce te gândeşti? Ştim cert că 13 state ne-au susţinut. Dacă se supunea la vot, nu ştii ce ieşea. Trei s-au expus direct, au spus «nu», iar restul, până la 26, mai era drum (...) Vă spun fără ezitare. Au fost state care au spus că nu se leagă la cap dacă sunt Germania, Olanda, Finlanda, dar, dacă ar fi trebuit să se solidarizeze la un vot, probabil s-ar fi solidarizat cu Germania. Să nu credeţi că toată lumea se solidarizează cu noi. Nu, sunt şi alte interese", a precizat Traian Băsescu.

Opoziţia aderării la Schengen exprimată de cele trei ţări este legată de MCV, nu de problema "imigraţiei sărăciei", a afirmat şeful statului la Digi TV.

"Toţi ştiu că aceste lucruri nu au legătură unul cu altul. Nu o văd nici pe doamna Merkel, nici pe premierul olandez, nici pe premierul finlandez în stare ca, noi având un MCV curat, ei să spună nu", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a menţionat că a fost în legătură în ultima perioadă cu cabinetul cancelarului Merkel prin intermediul consilierilor de Afaceri europene şi prin comunicarea acestora s-a agreat formularea finală din Consiliul JAI.

"Tot timpul am fost în legătură cu Cabinetul doamnei Merkel, prin cei doi consilieri, eu am unul pe probleme europene, dânsa are un consilier pe probleme europene. Pot să vă spun că între aceşti doi consilieri s-a agreat formularea finală din Consiliul JAI", a mai declarat Băsescu.

Preşedintele a fost criticat recent de mai multe voci din USL legat de faptul că el şi PDL nu şi-au folosit relaţia cu creştin-democraţii din Germania pentru a influenţa poziţia Guvernului federal de la Berlin.

Referitor la aceasta, Traian Băsescu a precizat că aceasta este o abordare "balcanică", fără valabilitate la nivel european.

"La noi, încă văd politicieni abordând balcanic lucrurile. Să vorbească Băsescu, că are o relaţie bună cu nu ştiu cine şi să rezolve lucrurile». În Uniunea Europeană nu abordezi aşa (...) - "Ştii ceva, am eu nişte miniştri, am eu nişte parlamentari, hai măi treceţi cu vederea, că ce fac, dau de o bere, de un tronson de autostradă" - Aşa ceva nu se poate", a afirmat Băsescu.

România a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru aderare, iar contrabanda cu ţigări de pe frontiere nu a contat în discuţie, problema fiind şi în alte state membre, a mai relevat preşedintele.

Anterior, premierul Ponta declarase duminică, la Antena 3, că aşteaptă ca preşedintele Băsescu să prezinte marţi, în Parlament, adevărul despre discuţiile din Consiliul JAI privind aderarea României la Schengen, şi să explice că doar Germania a fost împotrivă, iar Olanda şi Finlanda au propus o nouă discuţie pentru luna decembrie 2013.

"Domnia sa, ca şi mine, după şedinţa JAI am avut acces, prin natura funcţiilor, la ce s-a întâmplat exact acolo, avem din interior toate discuţiile, şi mă aştept ca preşedintele Băsescu să spună adevărul despre ce a fost la JAI. În Consiliul JAI a fost Germania împotrivă, şi au fost două ţări, Olanda şi Finlanda, care au spus să se mai discute în decembrie. În schimb, au fost 13 ţări, şi toate celelalte după aceea, care au luat cuvântul şi au spus că este incorect ce i se întâmplă României, că nu e normal să se folosească de România şi Bulgaria pentru probleme interne", a declarat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor