Traian Băsescu: INS a dat datele reale la Eurostat şi incomplete pe piaţa românească

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri seara pe postul B1 TV că Institutul Naţional de Statistică a dat datele corect la Eurostat, însă pe piaţa românească a dat datele incomplete, arătând că e foarte greu de diferenţiat neglijenţa de comanda politică.

„INS a dat datele corect, complet la Eurostat şi incomplet pe piaţa românească. E foarte greu să vezi unde e neglijenţa, unde e comanda politică. Dar e evident că Ponta nu avea nevoie să audă cuvântul recesiune în campanie. Probabil că ceva s-a întâmplat acolo şi a spus hai să nu dăm şi la intern ce a dat şi la Eurostat”, a declarat preşedintele.

„Şeful INS nu merită scuzat. Am auzit politicieni spunând că este recesiune tehnică. Nu, este recesiune”, a mai precizat şeful statului.

S-a cerut demisia preşedintelui INS

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu şi fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu au cerut demisia de urgenţă a preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, după ce instituţia pe care o conduce a omis să prezinte public datele corecte în condiţiile în care România a intrat în recesiune, fiind necesară intervenţia Eurostat, oficiul de statistică al UE, pentru a se clarifica situaţia.

Şeful INS a declarat pentru hotnews.ro că INS a transmis datele către Eurostat încă de marţea trecută, dar nu le-a prezentat publicului în comunicatul de joi pentru că "s-a folosit un model de comunicat din 2009".

Premierul Victor Ponta a susţinut că nu ştia despre această problemă legată de datele de la INS, argumentând că instituţia este coordonată de Eurostat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie